Afbeelding
Foto:

Roosendaal behaalt lage duurzaamheidsscore

ROOSENDAAL - Huishoudens in de gemeente Roosendaal scoren lager dan het landelijk gemiddelde als het gaat om het toepassen van duurzaamheid in en om het huis. Dat blijkt uit de Duurzaamheidsindex Nederlandse Gemeenten van Energiebedrijf Vattenfall.


De index bestaat uit drie factoren: Het aantal huishoudens met zonnepanelen, het aantal aanvragen voor een Investeringssubsidie Duurzame Energie én de mate van verstening in tuinen. Deze 3 indexen zijn gebundeld tot een uiteindelijke Duurzaamheidsindex, die -per gemeente- in kaart heeft gebracht in welke mate huishoudens actief bijdragen aan duurzaamheid. Uit die index blijkt dat slechts 6,4 procent van de huishoudens in Roosendaal zonnepanelen op het dak heeft liggen en dat is minder dan het landelijk gemiddelde van negen procent. Daarnaast zijn er 34 aanvragen per 10.000 huishoudens ingediend voor een investeringssubsidie voor duurzame energie. En ook dat is minder dan het landelijk gemiddelde van 50,9. Als je gaat kijken naar de verstening van de tuinen, dan scoort Roosendaal eveneens onder het landelijke gemiddelde, al ligt het er niet ver vandaan. 37,9 procent van de tuinen is versteend, tegenover het landelijk gemiddelde van 36,7 procent.


Scoren
Noord-Brabantse gemeenten scoren in de Duurzaamheidsindex relatief gezien laag met betrekking tot het aantal zonnepanelen, het aantal ISDE subsidieaanvragen en de mate van verstening.
Vattenfall stelde de index samen op basis van de meest recente data van Rijkswaterstaat, het Centraal Bureau voor de Statistiek en Cobra Groeninzicht.[n]