Boekje Open Monumentendag uitgebreider dan ooit

ROOSENDAAL - Het Open Monumentenweekend, dat op 12 en 13 september landelijk plaatsvindt, wordt in Roosendaal noodgedwongen matig georganiseerd.


Toch krijgen meer monumenten aandacht. Het boekje dat jaarlijks wordt uitgegeven, is dikker dan ooit. Het klinkt tegenstrijdig en toch is de Monumentendag in Roosendaal uitgebreider dan ooit. Dat blijkt al uit het boekje dat dit jaar maar liefst 88 bladzijden telt en waarop zo’n zestig monumentale plekken en gebouwen worden gepresenteerd.


Het motto dit jaar is ‘Leermo(nu)menten’. Met het leerzame gidsje in de hand kan via diverse themaroutes worden gewandeld en/of een fietstocht worden gemaakt langs de historische panden en zodoende kan heel wat worden opgestoken over het rijke Roosendaalse verleden. In het boekje zijn dan ook foto’s en beschrijvingen opgenomen van monumenten, die nooit open zijn geweest! De nadruk ligt op het zelf ontdekken. Alleen de grote, ruime monumenten zullen open gaan. Monumenten, waar men voldoende afstand tot elkaar kan houden, zoals kerken en scholen, maar ook de Douaneloods die dit jaar voor het eerst voor het publiek te bewonderen is. Kleinere monumenten zijn alleen van de buitenkant te bewonderen. In het boekje staat dit duidelijk aangegeven. De stichting OMD Roosendaal is trots op het kleurrijke en overzichtelijke boekje. De omslag toont Mariahove, waar ooit de muziekschool in gevestigd was. Het gidsje, dat in een oplage van 2500 exemplaren is gedrukt, is vanaf begin september kosteloos af te halen bij de bibliotheek, de VVV en het stadskantoor.[n]