Amnesty International

ROOSENDAAL - Laat activist Wanchalearm Satsaksit vrij! De Thaise activist Wanchalearm Satsaksit werd door onbekenden ontvoerd uit zijn appartement in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Hij protesteerde online tegen de Thaise regering.


Die klaagde hem daarvoor aan, terwijl Wanchalearm alleen maar gebruik maakte van het recht op vrije meningsuiting. Sinds de militairen in 2014 de macht in Thailand overnamen, weken veel pro-democratie-activisten uit naar buurlanden als Cambodja. Wanchalearm Satsaksit dacht dat hij veilig was in Phnom Phen en postte kritische berichten in een Facebookgroep die zich verzet tegen de Thaise regering. Maar tijdens een telefoontje met zijn familie zei hij plotseling dat hij niet meer kon ademhalen. Op beelden van een beveiligingscamera is te zien hoe een zwarte Toyota Highlander SUV bij zijn woning wegrijdt. In de afgelopen jaren zijn minstens acht Thaise activisten en oppositieleden in buurlanden verdwenen of vermoord. De Thaise overheid had herhaaldelijk om hun uitlevering gevraagd.

Schrijf vóór 1 november een Engelse brief naar Prime Mimister Hun Sen, Office of the Prime Minister, Jok Dimitrov Boulevard, Phnom Penh, Cambodja, een Nederlandse brief naar de Ambassade van het Koninkrijk Cambodja, Z.E. de heer Ambassador Piseth Nom, Avenue de Tervuren 264 A, 1150 Brussel, België, e-mail camemb.bel@mfaic.gov.kh Roep hen op om Wanchalearm Satsaskit onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

U kunt ook een voorbeeldbrief opvragen bij Addie Merkx, Fatimalaan 25. 4702 GP Roosendaal, tel. 0165 391488, e-mail: merkx082.1@kpnmail.nl. Meer informatie vindt u op www.amnestyroosendaal.nl[n]