Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

'Alles inzamelen is veel
beter voor het milieu'

ROOSENDAAL - Hoeveel verschillende grondstoffen zitten er in één telefoon? Die vraag stelde Pepijn Rademakers afgelopen week aan de kinderen van groep 8 van basisschool De Kroevendonk in Roosendaal. Verschillende vingers schoten omhoog. "Drie!", riep de een. "Vijf", zei de ander. Eén leerling gokte zelfs elf grondstoffen. "Het zijn er 46", verklapte Rademakers.


DOOR REMKO VERMUNT


De vraag van Pepijn Rademakers vormde slechts een klein onderdeel van het gastcollege dat hij gaf aan de achtstegroepers. Zij gaan namelijk vanaf deze week aan de slag met een heuse E-waste Race. "Weten jullie wat E-waste eigenlijk betekent?", wilde hij dan ook weten van de kinderen. Dat 'waste' verspilling betekent, dat weten de kinderen wel. Dat die 'E-' voor elektronisch staat, dat wisten ze niet. "We gaan dus met z'n allen een wedstrijdje doen, om verspilling van elektrisch afval zoveel mogelijk tegen te gaan", vertelde Rademakers.


Openschroeven

Want, in dat elektronische afval zitten heel veel grondstoffen die we kunnen hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan goud, zilver en andere metalen. "Ga nou niet je telefoon open schroeven, want dat goud is heel lastig eruit te krijgen en het levert je niets op. Maar als we alles inzamelen, dan is dat veel beter voor het milieu", vertelde Rademakers.


Wedstrijd

De leerlingen van De Kroevendonk in Roosendaal zijn niet de enige leerlingen die meedoen. Het gaat natuurlijk om een race en dan moeten er ook tegenstanders zijn. In totaal doen nog 9 scholen uit de gemeenten Roosendaal, Rucphen en Etten-Leur mee aan de E-Waste Race. "De leerlingen die in vier weken tijd het meeste afval ophalen, die krijgen een hele mooie prijs. Die gaan namelijk met de hele klas op schoolreisje naar de Uitvindfabriek in Breda."


Hergebruiken

De E-waste Race wordt gesteund door het Milieu Educatief Centrum Roosendaal en de Kringloper. Pascal de Klerk, directeur bij Saver én de Kringloper, kwam de kinderen dan ook veel succes wensen bij hun deelname aan de race. "Wij proberen als Saver en als Kringloper zo min mogelijk afval weg te gooien. De afgelopen periode hebben heel veel mensen hun huis opgeruimd en veel mensen hebben dat bij ons afgegeven. Wat nog bruikbaar is, proberen weer te verkopen en wat écht kapot is, dat halen wij helemaal uit elkaar om alles te kunnen hergebruiken."


Afval scheiden

En dat is iets wat ook wethouder Klaar Koenraad enorm kan waarderen. "Wij zijn constant bezig met nadenken over hoe we minder afval kunnen maken. Roosendaal moet, net als alle anderen, goed voor de wereld zorgen. Ik vind het dan ook erg goed om te zien dat jullie nu al leren om afval te scheiden. Als je dat op jonge leeftijd leert, dan hebben we daar later profijt van. Ik hoop natuurlijk dat jullie heel veel elektronisch afval ophalen en dat jullie winnen."


Waterkoker

Dat hopen de kinderen natuurlijk ook. Eén van de leerlingen had daarom op de eerste dag al een kapotte waterkoker mee naar school genomen. "Doen andere klassen ook mee?", vroeg één van de leerlingen nog. "Die maken geen kans op het reisje naar Breda, maar als jullie ze overhalen om ook afval in te zamelen dan is dat natuurlijk heel slim. Daarmee vergroten jullie de kans om te winnen", legde Pepijn uit. [n]