Afbeelding
Foto:

Roosendaal studentenstad? Nog veel werk aan de winkel!

ROOSENDAAL - Studenten in de gemeente Roosendaal geven de stad een 5,4. Dat blijkt uit een enquête die de gemeente Roosendaal heeft uitgezet. Driehonderd studenten van verschillende opleidingen reageerden daarbij op vraagstukken rondom thema’s zoals wonen, werken, mobiliteit en vrije tijd. “Een 5,4. Net geen voldoende. Is dat vervelend? Ja, natuurlijk. Iedereen wil een voldoende behalen. Maar we weten nu wel waar we onszelf kunnen verbeteren”, stelt wethouder René van Ginderen.


DOOR REMKO VERMUNT


De gemeente Roosendaal wil zichzelf steeds meer ontpoppen tot studentenstad. “We hebben heel lang gehoopt op een hbo-opleiding en met de komst van de Associate Degrees Academie is dat gelukt. Dat begon klein met een paar studenten en inmiddels zitten we al op vierhonderd studenten”, stelt Van Ginderen. “Maar vergeet ook niet het CIOS en de Fontys Hogeschool die in Roosendaal zijn neergestreken.”

Al met al lopen er ruim 4500 studenten rond in Roosendaal bij zowel de mbo- als hbo-opleidingen. “Dat zorgt ervoor dat we Roosendaal steeds meer kunnen zien als studentenstad. Natuurlijk worden wij geen Nijmegen, Leiden of Tilburg, maar we mogen best ambities hebben.”

Nulmeting

Om verder uit te kunnen groeien tot studentenstad moet de gemeente echter wel weten hoe die studenten de stad ervaren én wat er moet veranderen. “Dit is onze nulmeting en vanaf daar kunnen we verder.” Uit dat onderzoek blijkt onder andere dat er in het verleden eigenlijk te weinig aandacht is geweest voor studenten. “Studenten geven bijvoorbeeld aan dat het moeilijk is om een kamer in Roosendaal te vinden”, vertelt Lieke Verstraaten die het onderzoek heeft uitgevoerd. “Een groot deel van de studenten geeft ook aan dat ze niet in Roosendaal willen wonen, nu niet maar ook niet na hun studie.” Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er veel studenten zijn die eigenlijk nog niet weten waar ze later gaan werken. “En daar liggen kansen voor ons. We willen die talenten behouden voor de stad”, stelt Van Ginderen.


Aanjagen

Maar, dan moet de gemeente wel aan de bak, samen met verschillende partners. “Studenten geven bijvoorbeeld aan dat er meer en betaalbare woningen moeten komen, er moeten meer evenementen komen voor de doelgroep en meer cafés en uitgaansgelegenheden.” De gemeente wil dat aanjagen, maar kan niet alles zelf oppakken. “Studenten hebben bijvoorbeeld ook aangegeven dat ze graag een happy hour zouden willen hebben in Roosendaal, maar dat gaan wij uiteraard niet faciliteren. Dat moet echt vanuit de horeca komen.” Daarnaast ligt er een taak voor ondernemers om studenten aan hen te binden. Dat begint al bij het aanbieden van stages. “Voor studenten in Roosendaal is het lastig om stageplekken te vinden. Ook de ondernemers moeten investeren in het toekomstige personeel.”


Enorme vlucht

Desondanks is wethouder Van Ginderen positief. “Als je kijkt wat voor vlucht Roosendaal heeft genomen als studentenstad in de afgelopen jaren, dan mogen we echt trots zijn. Je ziet een toename van studenten en er is steeds meer levendigheid. We moeten dat op een goede manier oppakken en de komende jaren verder uitbouwen. Er is in ieder geval een enorme potentie en er zijn kansen voor iedereen. Dit onderzoek was een eerste stap, maar nu begint het eigenlijk pas.” [n]