Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

DesDia: ‘Criminaliteit er uit en veiligheidsgevoel er in’

ROOSENDAAL - De aanpak rondom de Desmijndijk en Diamantdijk lijkt een positieve uitwerking te hebben. Dat stelt de gemeente Roosendaal. De aanpak richt zich voornamelijk op het bestrijden van criminaliteit en het verbeteren van het veiligheidsgevoel in de ‘Desdiabuurt’.


De rechter heeft op 1 september uitspraak gedaan in een Roosendaalse strafzaak die zich afspeelde in en rond de Desmijndijk en Diamantdijk. Twee mannen uit de wijk kregen tot twee jaar gevangenisstraf voor een ernstige geweldszaak op de Desmijndijk. “Het ging allemaal om een criminele familie die betrokken was bij schietpartijen, vechtpartijen, intimidatie en bedreigingen. De gebeurtenissen leidden tot onveiligheidsgevoelens in de buurt en door bewoners werd aan de bel getrokken”, legt de gemeente uit. Daarom werd samen met buurtbewoners, politie, openbaar ministerie en woningbouwvereniging Alwel een actieplan voor de wijk opgesteld.


Aanpassingen
De buurtbewoners kwamen zelf met ideeën om de verouderde buitenruimte van hun wijkje aan te passen op een manier die veiligheid ten goede zou komen. Er kwam cameratoezicht, groenvoorzieningen werden aangepast en verbeterd, een hekwerk werd verlengd om drugshandel te belemmeren en nog veel meer. “In september vorig jaar konden we al door de inzet twee buurtbewoners het opgeknapte tunneltje heropenen. Ondertussen hebben we nog meer in en rond de Desmijndijk en Diamantdijk kunnen realiseren”, stelt wethouder Inge Raaijmakers. “Het is belangrijk en waardevol dat we dit allemaal samen doen met de buurtbewoners. Het is tenslotte hun woonomgeving: zij kunnen als geen ander vertellen wat er nodig is om hier fijn en plezierig te kunnen wonen.” Daarnaast wordt er ook hard gewerkt om de sociale cohesie in de wijk te vergroten. Bewonersenquêtes in februari en juni van dit jaar laten in ieder geval zien dat het veiligheidsgevoel in de buurt een stijgende lijn inzet: “We zijn er nog niet maar de toon is gezet”, zegt burgemeester Han van Midden in een reactie. “De aanleiding van de DesDia aanpak ontstond door negatieve gebeurtenissen. Het is mooi om te zien hoe we dat met elkaar ombuigen naar iets positiefs. De criminaliteit er uit en het veiligheidsgevoel er in!”[n]