Fototentoonstelling en lezing Monumentendag

ROOSENDAAL - Het Open Monumentenweekend op 12 en 13 september wordt in Roosendaal begonnen met een bijzondere lezing. Ook de fototentoonstelling onder de titel ‘Monuprenten’ is de moeite van het bezoeken waard.


Het weekend wordt begonnen op vrijdagavond 11 september om 20.00 uur in de kleine zaal van schouwburg De Kring met de OMD-lezing, dit jaar verzorgd door Ben Maas die vertelt over ‘Leermonumenten in Roosendaal’.

Hij maakt een rondgang langs alle bestaande en verdwenen gebouwen waar onderwijs genoten werd en wordt. Van dansschool tot huishoudschool, ambachtsschool, internaat en lyceum. Wat was en is van al die gebouwen als monument aan te merken. In een tweede deel van zijn verhaal gaat hij in op de vraag: wat kunnen we van monumenten leren? Dat wil zeggen hoe moeten we er wel en niet mee omgaan. Het belooft zowel een afwisselend als een prikkelend verhaal te worden. De toegang is gratis, inloop vanaf 19.30 uur.


Fotowedwedstrijd
In het Tongerlohuys is een fototentoonstelling van 25 foto's te zien van de fotowedstrijd ‘Monuprenten’. Een jury selecteerde drie topfoto’s. Op Open Monumentendag (zaterdag 12 september) kan het publiek een stem uitbrengen op de beste / mooiste foto. Deze foto krijgt de publieksprijs. Op woensdagavond 16 september is de prijsuitreiking, de locatie wordt nog bekend gemaakt.

De stichting OMD Roosendaal is trots op het kleurrijke en overzichtelijke boekje. De omslag toont Mariahove, waar ooit de muziekschool in gevestigd was. Het boekje, dat in een oplage van 2500 exemplaren is gedrukt, is af te halen bij de bibliotheek, de VVV en het stadskantoor.[n]