Afbeelding
Foto: Timo Reisiger

De gemeente Roosendaal volgt nog steeds de richtlijnen van de Rijksoverheid. Dat betekent dat iedereen die thuis kan werken ook thuis werkt, stelt gemeentesecretaris Elmar Franken.


"Voortdurend zijn we met onze medewerkers in gesprek over hun ervaringen met het thuiswerken. We hebben de eerste periode van thuiswerken ook heel bewust geëvalueerd om van de ervaringen van onze medewerkers te leren en als organisatie hierop te acteren." Om medewerkers tegemoet te komen konden er verschillende middelen aangevraagd worden om het werken in de thuissituatie te vergemakkelijken. Zo heeft iedere medewerker, zover van toepassing, een eigen laptop. Voordeel van het thuiswerken is volgens Franken dat medewerkers flexibeler zijn in hun agenda. "Ze geven aan veel efficiënter te kunnen werken. We hebben immers minder reisbewegingen dan voor de Coronatijd."

Maar, er zitten ook nadelen aan. "Soms blijkt een fysiek gesprek nodig te zijn waarbij je elkaar weer even goed in de ogen moet kunnen kijken om samen de juiste beslissingen te kunnen nemen of gewoon, omdat je dat als persoon zelf even nodig hebt." Toch blijft er volgens Franken in de toekomst een mogelijkheid om thuis te werken. "Wij hebben het thuiswerken vanaf het begin af aan gezien als een kans. Door juist ook te anticiperen op de nadelen is het thuiswerken geen issue meer maar een onderdeel geworden van ons ‘nieuwe normaal’." [n]