De beide organisatoren, Annelieke Danen en Diana Walravens bij de 100 Coronavogels, die in de tuin van Annelieke worden tentoongesteld. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
De beide organisatoren, Annelieke Danen en Diana Walravens bij de 100 Coronavogels, die in de tuin van Annelieke worden tentoongesteld. FOTO RENÉ BRUIJNINCX

Derde editie Kunstroute
Burgerhout corona-proof

ROOSENDAAL - De Kunstroute Burgerhout zou in het verleden als een aangenaam burgerinitiatief zijn bestempeld. Annelieke Danen en Diana Walravens organiseren het komende weekeinde van 3 en 4 oktober voor de derde keer deze Kunstroute in hun eigen wijk. Van 11.00 tot 16.00 uur zijn er kunstwerken van Burgerhoutse kunstenaars te bewonderen.


DOOR RENÉ BRUIJNINCX


Beide kunstliefhebbers leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding Kunstzinnige Dynamische Coaching, aan de Kleine Tiki in Breda. Omdat ze beiden uit Roosendaal komen, kon een samenwerkingsverband niet uitblijven. In 2016 organiseerden ze voor de eerste keer de Kunstroute Burgerhout. Het enthousiasme van deelnemers en toeschouwers was de belangrijkste reden om het tot een tweejaarlijks evenement te verheffen.

Enthousiasme

De motor van de Kunstroute zit in de wijze waarop Annelieke en Diana elkaar weten te enthousiasmeren. “Deze derde editie kent wat beperkingen vanwege corona, maar het heeft de deelnemers gestimuleerd om extra creatief na te denken over hoe ze hun kunstwerken tentoon zullen stellen en hoe de looproute moet worden bepaald”, benadrukken de dames de uitdaging voor de deelnemers.


Disciplines

Annelieke en Diana geven een eerste aanzet over wat er allemaal te zien zal zijn: “Op acht locaties tonen 12 kunstenaars hun werken. Het is allemaal nieuw werk in de volgende disciplines: portretten, glasfusing, glas in lood, olieverfschilderijen, keramiek, beeldhouwwerken, handgemaakte boeken en uilen, papier-maché kunst, gehaakte onderwatertaferelen en en kunstzinnig dynamisch coaching.” Op de websitewww.burgerhoutsekunstroute.nl kan men kennis maken met de kunstenaars, die allemaal uit de wijk Burgerhout komen. Daarnaast is er een kaartje beschikbaar met de geadviseerde looproute en de plaatsen waar gedichten van Babette van Rijt de Wijs en Eric van Deelen te vinden zijn.


Praktisch

“Omdat de hele route goed te belopen is, vragen we de toeschouwers de groene ballonnen en pijlen te volgen”, vullen de organisatoren elkaar aan. “Je kunt op elke locatie beginnen, maar daarna is het wenselijk dat je de looproute naar de volgende locatie volgt. Op die manier kan de wandeling ‘corona-proof’ worden afgelegd en wordt het een ontdekkingsreis, waarbij zowel kunstenaars als toeschouwers verwonderd zullen zijn.”


Deelnemers

De huidige stadsdichter Babette van Rijt de Wijs en haar voorganger Eric van Deelen hebben een aantal gedichten geschreven die langs de route zijn bevestigd. Mogelijk zullen ze tijdens de Kunstroute ook uit eigen werk declameren. De deelnemende kunstenaars aan de derde Kunstroute Burgerhout zijn Bob Bakker, Egbert Siebel, William van Aert, Nola Koedam, Els Rijk, Joke Schippers, Irma Hopstaken, Toon Verbraak, Anneke Catry en Annelieke Danen.


Toekomst

Door het enthousiasme van Annelieke en Diana, is er in feite al een gezonde basis voor de vierde editie gelegd. Anneliek: “De Kunstroute is een tweejaarlijkse gebeurtenis. Naar de toekomst toe hopen we naast allerlei verschillende kunstdisciplines ook ruimte te bieden aan muzikale- en dansbijdragen."[n]