Mondkapjes zijn ook te koop in De Wereldwinkel.
Mondkapjes zijn ook te koop in De Wereldwinkel. Foto:

De Wereldwinkel en corona

ROOSENDAAL - Door de corona (covid-19) is onze maatschappij veranderd. Ook in de wereldwinkel is het anders geworden. De wereldwinkel heeft het zwaar. Vanaf begin maart is de winkel dicht gegaan en is pas ongeveer half mei, namelijk voor Moederdag, op vrijdag en zaterdag weer open geweest. Vanaf begin juni is de winkel weer alle dagen open. Ten behoeve van deze heropening hebben we maatregelen getroffen. Als u binnenkomt staat er een flesje met desinfecterende vloeistof; er staan bij de kassa strepen op de vloer voor het afstand houden; ook het pinapparaat staat op afstand en, zoals in elke winkel, gaat onze voorkeur uit naar een pinbetaling.


Dat die gedeeltelijke sluiting niet goed is voor het goede doel, namelijk de ontwikkelingslanden, moge duidelijk zijn. De omzet van onze wereldwinkel is behoorlijk gedaald. En dat geldt niet alleen voor de Roosendaalse wereldwinkel.

Dat betekent dat de ontwikkelingslanden niet alleen ook getroffen worden door het covid-19 virus, maar ook dat er minder fairtrade producten van onze producenten worden verkocht in de wereldwinkels. Deze landen en de mensen daar worden dus “dubbel” getroffen.

Landen, waarvan wij producten verkopen zijn bijvoorbeeld Peru, Bolivia, Ecuador, Mexico, Zuid-Afrika en Swaziland. Peru staat zelfs bovenaan wat betreft het aantal overledenen als gevolg van corona of covid-19 per miljoen inwoners! Namelijk 1010 overledenen per miljoen inwoners; Nederland staat op 369 overledenen per miljoen inwoners. (gegevens per 29 september 2020, www.statista.com).

Het is ernstig allemaal op de wereld. En het virus is nog niet weg.


Mondkapjes
Daarom verkoopt de wereldwinkel ook sinds kort mondkapjes. Deze worden in Ghana gemaakt en zijn fairtrade. Dus de importeur (stichting Adwuma Ye) betaalt een eerlijke prijs aan de producenten. De mondkapjes zijn voorzien van een koordje, gemaakt van T-shirts. Dat is rekbaar en zacht achter de oren. Ze zijn dubbellaags, zodat je er een papieren zakdoekje in kan doen als extra filter. Als u een leuk, kleurig mondkapje zoekt, dat met een papieren zakdoekje meermalen gebruikt kan worden, kom dan naar de wereldwinkel.

Wereldwinkel Roosendaal, Nieuwe Markt 60, 4701 HK Roosendaal, tel 0165-559434,

Email: wereldwinkelroosendaal@gmail.com facebook: www.facebook.com/wereldwinkelroosendaal

Website:
www.wereldwinkelroosendaal.nl[n]