Wethouder Toine Theunis.
Wethouder Toine Theunis. Foto: Timo Reisiger

‘Bedachtzaam omgaan met
totale bedrag begroting’

ROOSENDAAL - Ondanks de coronacrisis heeft het college van burgemeester en wethouders van Roosendaal een sluitende begroting 2021 voorgelegd aan de gemeenteraad. Verder laat de Najaarsbrief voor dit jaar geen negatief resultaat zien.


Er is geen zicht op het verloop van de coronacrisis en daarmee ook nog niet op het hoe en wanneer een herstel zal inzetten. Volgens wethouder van Financiën Toine Theunis betekent dit dat bedachtzaam om moet worden gegaan met het totale bedrag van de begroting. "Roosendaal heeft de afgelopen jaren een solide financieel beleid gevoerd. Hierdoor kan het college juist nu, in deze onzekere periode, toch investeren in lijn met datgene wat door de raad tijdens de politieke beschouwingen naar voren is gebracht."


Stationsgebied

Zo wil het college in 2021 stappen nemen om te komen tot een nader uitgewerkte gebiedsvisie van het stationsgebied, blijft er gewerkt worden aan grote stadsvernieuwingsprojecten als Groot Mariadal, Stadsoevers en de Bulkenaar, en herstructureert het samen met partner Alwel de Josephbuurt. Ook in de dorpskernen wordt geïnvesteerd.

Het versterken van de bestaanszekerheid staat, juist in deze onzekere tijd, hoog op de agenda in 2021. Net als gezonder de coronacrisis uitkomen. Hiervoor wordt de aanpak tegen Eenzaamheid verder uitgerold, net als het FIT! Akkoord. Er wordt blijvend geïnvesteerd op Wmo, op het in orde houden van het leerlingenvervoer en het actief ondersteunen van mantelzorgers en buurtgezinnen.

Het duurzaamheidsprogramma krijgt een impuls met diverse projecten zoals verdere verduurzaming van(gemeentelijke) gebouwen en meer zonnepanelen op daken. Ook wordt blijvend hard gewerkt aan een gezonde, groene en veilige openbare ruimte in leefbare buurten en wijken. In 2021 vindt ook een uitbreiding plaats van het aantal standplaatsen voor woonwagens.


Wmo

Vanaf 2023 stelt het Rijk nauwelijks nog structurele middelen ter beschikking voor het Sociaal domein. Dat baart het college wel zorgen. “We zien in de begroting 2021 dat de kosten binnen het sociaal domein stijgen met bijna 2,3 miljoen euro. Dit komt voornamelijk door meer maatwerk- en zwaarderetrajecten voor Jeugdhulp en Wmo. Binnen de begroting hebben we wel ruimte om geld vrij te maken voor het sociaal domein. Dat doen we met een bedrag van 2 miljoen euro. Voor nieuwe investeringen wordt 1,5 miljoen uitgetrokken. De Covid-19 steunmaatregelen die de gemeente ontvangt vanuit het Rijk worden ingezet voor ondersteuning van onze inwoners, bedrijven, organisaties en economie."[n]