Allerheiligen-Allerzielen in de Sint Norbertusparochie

ROOSENDAAL - Aan het begin van de maand november gaan onze gedach­ten meer dan anders uit naar familiele­den en andere dierbare mensen die ons ontvallen zijn. Het is de tijd van het jaar waarin de kerk Allerheiligen en Allerzielen viert. Op deze hoogfeesten staan we stil bij het geheim van het leven en sterven en bidden we voor onze overledenen.


Dit jaar krijgen deze twee bijzondere dagen een extra geladenheid door de vele slachtoffers van covid-19, waarbij sommigen in eenzaamheid zijn gestorven en familieleden geen echt afscheid hebben kunnen nemen. Door de huidige beperkte lockdown worden we bovendien uitgedaagd om op een creatieve manier vorm te geven aan deze twee bijzondere dagen.

Sint Josephkerk-Onze Lieve Vrouwekerk
In de Sint Josephkerk en de Onze Lieve Vrouwekerk te Roosendaal: Om zoveel mogelijk mensen de ruimte te geven deze twee hoogfeesten te vieren en hun overleden dierbaren te gedenken, hebben we een gedachtenisroute in beide kerken vormgegeven waarbij men o.a. een kaarsje ter nagedachtenis kan branden. Deze route kan men individueel of samen met het eigen gezin lopen, met gepaste afstand tot andere mensen, voorzien van een mondkapje, gedesinfecteerde handen bij binnenkomst en met 30 deelnemers tegelijk in de kerk, op zondag 1 november en op maandag 2 november, telkens tussen 10.30-12.00u in de Onze Lieve Vrouwekerk en tussen 12.00-13.30u in de Sint Josephkerk.
Er ligt dan ook een inspiratieboekje voor u klaar om mee te nemen. Eenieder die in deze tijd op zoek is naar troost, is zonder verplichte aanmelding vooraf van harte welkom, ook wie geen parochiaan is of niet katholiek is gedoopt. Onze deuren staan voor u open!


Aanmelden
Naast deze gedachtenisroute kan een beperkt aantal mensen op deze dagen deelnemen aan een eucharistieviering. Omdat Allerheiligen dit jaar op zondag valt, wordt dit hoogfeest op de gebruikelijke tijden van het weekend gevierd met maximaal 30 deelnemers: in de Sint Josephkerk op zaterdag om 17.00u en op zondag om 11.00u; in de Onze Lieve Vrouwekerk op zaterdag om 18.30u en op zondag om 9.30u. Op maandag 2 november wordt het hoogfeest van Allerzielen gevierd, ’s morgens om 9.30u in de Onze Lieve Vrouwekerk en om 11.00u in de Sint Josephkerk. Voor al deze vieringen dient men zich vooraf aan te melden, uiterlijk op vrijdag 30 oktober bij het secretariaat van de kerk waar men wil deelnemen aan de viering. Gezien de opgelegde beperkingen is de gebedsviering ‘s avonds in beide kerken dit keer alleen bestemd voor de nabestaanden van de parochianen die tussen half oktober 2019 en half oktober 2020 overleden zijn.


H. Maria Hemelvaartkerk
In de H. Maria Hemelvaartkerk te Nispen: In Nispen was men eveneens gewend om op Allerzielen een viering te houden ter nagedachtenis van de overleden parochianen. Het was telkens een bijzondere viering met passende teksten en liederen, die door velen indrukwekkend werd gevonden. De coronatijd maakt het dit jaar niet mogelijk om het op deze manier te doen. Daarom is de werkgroep aan de slag gegaan met te kijken wat wel mogelijk is.
Dit jaar wordt er een herdenkingsboekje gemaakt van alle overledenen van het afgelopen jaar. Tevens zal in de kerk een gedachtenisroute worden aangebracht, waar u op gepaste afstand veilig aan kunt deelnemen met maximaal 30 personen in de kerk aanwezig.
Voor deze gedachtenisroute wordt de kerk op meerdere tijden opengesteld.
Zondag 1 november is de kerk geopend van 9.30-11.00u en op maandag 2 november is de kerk geopend van 9.30-11.00u en 19.00-20.00u.
Misschien kan een bezoek aan onze kerk en het lopen van deze gedachtenisroute helpen om het verlies van uw dierbare een plek te geven.
U bent van harte welkom![n]