Gotscha Lagidse (r) die het exemplaar Man & Werkplaats in ontvangst neemt.
Gotscha Lagidse (r) die het exemplaar Man & Werkplaats in ontvangst neemt. Kalkhoven fotografie

Kunstenaar Gotscha Lagidse geportretteerd in boek

ROOSENDAAL - Afgelopen week nam Gotscha Lagidse, op gepaste afstand, het exemplaar van het boek Man & Werkplaats, 30 mannen over hun werkplaats, gereedschap en vakmanschap, in ontvangst. Lagidse is hierin met nog 29 andere mannen geportretteerd door fotograaf Otto Kalkhoven.


Afgelopen jaar is fotograaf Otto Kalkhoven uit Eppenhuizen (Groningen) het hele land doorgereden met zijn busje op zoek naar mannen en hun werkplaats. Van een garage vol keurig gesorteerd gereedschap, een verstopte schuur met een gepoetste Oldtimer tot een zelfgebouwd vliegtuig in een loods. Al jaren hebben werkplaatsen en het verhaal erachter Kalkhoven in zijn greep.


Metaalkunstenaar

Hij kwam in contact met metaalkunstenaar Gotscha Lagidse die zijn werkplaats bij zijn huis in Roosendaal heeft. Al op jonge leeftijd werd Lagidse gegrepen door verhalen over ridders en kastelen. In zijn geboortestad Tbilisi, Georgië, verdiepte hij zich tijdens zijn schooltijd in de techniek en vorm van historische wapens. Lagidse “Ik was altijd al geïnteresseerd in de traditie van zwaarden en harnassen. Mijn geschiedenisleraar was een bekende verzamelaar van antieke kunst en inspireerde mij om in deze richting verder te gaan. Met zijn ondersteuning maakte ik, pas veertien jaar oud, mijn eerste maliënkolder. Snel daarna volgde al een traditionele helm. Het bleek dat ik een groot talent had voor dit ambacht.”

Lagidse werkt gestaag verder aan een indrukwekkend oeuvre, met groot internationaal succes.

Het boek Man & Werkplaats, 30 mannen over hun werkplaats, gereedschap en vakmanschap bevat 30 interviews met ruim 350 foto’s met bijschriften, en is verkrijgbaar in de (online)boekhandel.[n]