Afbeelding
Foto: Paul Ruytenberg

Dat er steeds meer vlees wordt gegeten, dat durft de Roosendaalse tv-kok Jeremy Vermolen te betwijfelen. "Er wordt volgens mij vooral kwalitatief beter vlees gegeten, maar ik heb niet de indruk dat er meer vlees wordt gegeten."


De opkomst van vegetarische producten neemt volgens Vermolen immers een enorme ruk. "We moeten met z'n allen ook gewoon minder vlees eten, want dit gaat te hard. Ons lichaam is hier niet voor gemaakt en het is voor het behoud van de natuur ook niet goed om zoveel vlees te eten. We gaan scheef lopen, de balans is weg en we consumeren gewoon te veel", stelt Jeremy Vermolen. "Het is veel beter om drie keer in de week een goed stuk vlees te eten. Dan is het een soort guilty pleasure, een beloning."

Zelf heeft Vermolen naar eigen zeggen een goede band opgebouwd met zijn slager, omdat die hem precies kan wijzen op de goede stukken vlees. "Zo zijn er bijvoorbeeld tegenwoordig dubbeldoel koeien. Dat zijn melkkoeien die na het melk geven nog gebruikt worden voor de vleesconsumptie. Dan zijn we al een stukje efficiënter bezig. En kijk bijvoorbeeld naar de dieren die nu in de Oostvaardersplassen worden geschoten. Dat vlees wordt weggegooid omdat deze beesten gaan 'tag' hebben aan hun oren. Dat is toch absurd." Zelf probeert Vermolen ook steeds meer met vegetarische producten te werken. "Wij eten thuis sowieso één keer per week vega én een keer vis- en vleesloos. Drie keer per week vlees is meer dan genoeg." [n]