Verrassende Preek van de Leek in Kruiskerk

ROOSENDAAL - Vorige week dinsdag 27 oktober hield Spirit in Roosendaal, onder coronarestricties, de vijfde editie van de Preek van de Leek in de Kruiskerk. Vier Roosendalers spraken in hun preek over het oudtestamentische bevrijdingsverhaal Exodus 16, dat verhaalt over het volk van Israël dat uit Egypte vlucht. Het leverde verrassende persoonlijke verhalen op.


Anne Moeniralam, juriste en mediator, sprak over vrijheid én verantwoordelijkheid, in het bijzonder over ons slavernijverleden en over solidariteit in de huidige coronacrisis.
Ameer Abou Touk, Syrische vluchteling, liet zijn gehoor ervaren hoe heftig het is om met je gezin te moeten vluchten vanuit een gewelddadige dictatuur, dwars door de woestijn en de zee, op weg naar een beloofd vrij land.



Persoonlijke
verhalen


Elly van den Berg, zangeres en beoefenaar van zenmeditatie, sprak over innerlijke vrijheden én onvrijheden.

Harm Emmen, gemeenteraadslid en fractievoorzitter van D66, verbond de bijbeltekst aan de huidige klimaatcrisis. Voor hem heeft vrijheid te maken met beheersing. Hij riep op om onze individualistische vrijheids- en consumptiedrang om te buigen naar een beheerste omgang met ons klimaat.


Online terugkijken
Wie de Preek van de Leek 2020 wil terugkijken, kan dat via:
https://kerkdienstgemist.nl/stations/2063-PG-Roosendaal-Kruiskerk.[n]