Gedenkplek bij Crematorium Zegestede.
Gedenkplek bij Crematorium Zegestede. Foto:

Tijdelijke corona gedenkplek bij crematorium Zegestede

ROOSENDAAL – Het coronavirus raakt iedereen. Op grote schaal wordt verlies van gezondheid, nabijheid en zekerheid ervaren. Met het landelijke project ‘Aandacht voor elkaar’ wordt hierbij stilgestaan. Crematorium Zegestede steunt dit initiatief door het creëren van een tijdelijke gedenkplek op haar terrein. Op 4 november onthult burgemeester Van Midden in zeer besloten kring een groot hart dat ruimte heeft voor 100 kleinere harten, gemaakt door en voor iedereen die daar behoefte aan heeft.


“Voor dit bijzondere project hebben wij twee regionale kunstenaressen benaderd”, legt directeur Annette van de Meene uit. “Marion Vriens en Gea Korpel hebben samen het hart bedacht als teken van verbinding, van warmte en het (h)erkennen van verlies. “Het hart dat ik gemaakt heb, bestaat uit gevlochten plataanhout. Hoe meer je ernaar kijkt hoe meer symboliek en gelaagdheid je erin ziet”, vindt Gea Korpel die graag met organische materialen werkt.


Laat je hart spreken

Het hart is twee bij drie meter groot. In het hart zelf komen zo’n 100 kleinere harten van 15 bij 15 centimeter te hangen. “Die mogen mensen zelf maken”, licht Annette van de Meene toe. “De materiaalkeuze is vrij, als het maar weerbestendig is, zoals hard PVC, hout, bewerkt textiel, metaal of ijzerdraad. Er moet een ophangmogelijkheid aan bevestigd zijn en op het hart mag je een afbeelding plaatsen, een tekst of een naam van iemand die je wilt gedenken. In de komende periode kan je zelf deze harten komen ophangen in het kunstwerk of deponeren in de speciaal hiervoor bestemde “brievenbus”. Een beperkt aantal hartjes wordt door de kunstenaressen zelf gemaakt. Zou jij graag jouw tekst hierop terugzien? Mail dan je verzoek voor Zegestede naar mmvriens@gmail.com. Wellicht wordt jouw tekst dan uitgekozen. Bij het hart ligt een mandala. De term mandala betekent letterlijk "magische cirkel”, vertelt Marion Vriens die de mandala heeft ontworpen. ‘Het hart van deze Mandala vormt de zon en de maan die staan voor licht en donker, het mannelijke en het vrouwelijke. Beide onlosmakelijk verbonden met het leven en ons mensen. Het symboliseert het zoeken naar balans in ons leven in deze coronaperiode.” Bij het hart is ook een gedicht geplaatst, geschreven door Babette van Rijt-de Wijs, stadsdichter van Roosendaal. Met deze gedenkplek ondersteunt crematorium Zegestede het initiatief ‘Aandacht voor elkaar' en bieden ze mensen een plaats om stil te staan bij deze bijzondere periode.[n]