Afbeelding
Foto:

Muzikanten gezocht voor uniek optreden

"Een super tof project waarbij jonge mensen tot en met 25 jaar de kans krijgen om deel te nemen aan een spetterend optreden". Zo omschrijven Rumon Hagenaars en Eric Consemulder het project 'Musicians wanted' van Muziekvereniging Roosendaal. "We willen harmoniemuziek uit het standaardverband halen. We gaan meer de richting op van popmuziek."


DOOR REMKO VERMUNT


De Young Band van Muziekvereniging Roosendaal is een orkest van jonge mensen die harmoniemuziek weer 'hip & happening' maken. "De Young Band is eigenlijk een opleidingsorkest", legt dirigent Rumon Hagenaars uit. "We zijn al enkele jaren bezig om dit om te toveren tot een poporkest." Maar, het orkest kan nog wel wat meer muzikanten gebruiken. "Op dit moment bestaat het orkest uit 12 mensen, maar dat mogen er inderdaad wel wat meer worden", vertelt Hagenaars.


Hun nieuwste project ‘Musicians wanted’ kan daar mogelijk verandering in brengen. Met dit project wil de Young Band in ieder geval zo veel mogelijk jonge mensen tot en met 25 jaar de kans bieden om deel te nemen aan een spetterend optreden. "De laatste jaren is het onderwijzen van muziek wat op de achtergrond geraakt in de gemeente Roosendaal", stelt Eric Consemulder. "Docenten en locaties worden steeds duurder of verdwijnen simpelweg. Als jonge muzikant is het steeds moeilijker om je aan te sluiten bij een orkest. Als we hier niks aan doen sterft de muziekcultuur in Roosendaal uit", stelt de muziekvereniging en daar willen ze een stokje voor steken.

Leden en niet-leden van de muziekvereniging kunnen zich daarom inschrijven voor 'Musicians wanted'. "Als deelnemer studeer je thuis je partijen in en tijdens de repetities voegen we het geheel samen", legt Hagenaars uit. "Het is dus wel belangrijk dat het niet de eerste keer is dat je een instrument aanraakt", lacht hij. In principe gaan ze uit van niveau A. "Vaak spelen de muzikanten dan al zo'n 2,5 tot 3 jaar, maar mensen die al acht jaar spelen zijn natuurlijk ook welkom."

Het thema van het project is '60 years of music'. "We hebben die 60 jaar in 6 stukken gehakt en van elk decennium de beste liedjes gekozen. En reken maar dat er een paar stevige meezingers bij zitten, maar verder verklappen we nog niets. Als kers op de taart gaan we een kick-ass concert geven in de Kring in Roosendaal. Het doel is vooral om de muzikanten een geweldige ervaring mee te geven met zo'n concert", aldus Consemulder.

Uiteindelijk bestaat het traject uit een teambuildingsdag, een workshopdag (29 november 2020) en 12 repetities die steeds op maandagavond plaatsvinden in het nieuwe Cultuurhuis aan Bovendonk. "Maar, in deze coronatijd betekent het voor ons eigenlijk alleen maar improviseren. We proberen de repetities zo veel mogelijk door te laten gaan met alle regels die elke week weer anders zijn. Het is lastig plannen maar om daarom op te geven is voor ons geen optie. We proberen het onderste uit de kan te halen voor onze deelnemers." Het is uiteindelijk de bedoeling dat dit een self supporting project wordt dat elk jaar herhaald wordt.

Het project is volgens Hagenaars de ideale gelegenheid voor jonge muzikanten om een keer met popmuziek op te treden in orkestvorm. "Voor de jeugd is dat eigenlijk bijna niet mogelijk. Er zijn her en der wel wat orkesten, maar in deze regio is dat best zeldzaam." Er zijn dan ook heel wat muziekverenigingen uit de regio aangeschreven om mee te doen aan het project. We hopen op 30 muzikanten." Wil je meedoen? Mail dan naar youngband@muziekverenigingroosendaal.nl. [n]