Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Veilig stemmen tijdens verkiezingen in maart

ROOSENDAAL - Roosendalers mogen op 17 maart 2021 hun stem uitbrengen tijdens de verkiezen voor de Tweede Kamer. Dat lijkt nog ver weg, maar toch wil de Roosendaalse VLP-fractie er nu alvast voor zorgen dat er straks, ondanks de coronacrisis, veilig gestemd kan gaan worden. “Het virus mag nooit en te nimmer een reden zijn om niet te gaan stemmen.”

Het coronavirus gaat, volgens de VLP-fractie, bij de komende verkiezingen nog een grote rol spelen. “De grote vraag is hoe de verkiezingen met het oog op het virus veilig plaats kunnen gaan vinden. Veel huidige stemlocaties zullen beperkt toegankelijk zijn; buurthuizen zijn veelal gesloten, scholen zijn alleen toegankelijk voor docenten en leerlingen en verzorgingshuizen hebben extra maatregelen getroffen om hun bewoners te beschermen.”


Volgens Arwen van Gestel (VLP) zullen er risico’s op besmettingen zijn, niet alleen voor stemgerechtigden - waaronder ook inwoners uit de risicogroepen - maar ook voor de stemmentellers op de diverse stembureaus. “Het virus mag nooit en te nimmer een reden zijn om niet te gaan stemmen. Dit betekent dat er gekeken zal moeten worden naar een andere inrichting van de stembusgang.”


Zo denkt de VLP aan een betere spreiding en geen dubbele stembureaus, mobiele/reizende stembureaus, het vervroegen van de openingstijden en/of het creëren van specifieke openingstijden voor risicogroepen. Ook wil de VLP bekijken of het eenvoudiger gemaakt kan worden om een volmacht te verstrekken. “En het kabinet werkt reeds aan een wetsvoorstel waarmee het stemmen per post mogelijk zijn intrede zal gaan krijgen.”

Van de burgemeester en wethouders wil de VLP nu weten of men de zorgen deelt ten aanzien van de aankomende verkiezingen. “Zo ja, heeft u al een proces opgestart om te komen tot een veilige stembusgang voor onze inwoners?” De VLP wil bijvoorbeeld weten of er stembureaus afvallen omdat ze niet coronaproof zijn én de VLP wil weten of het college zelf ideeën heeft voor de komende verkiezingen. “Bent u bereid bij het ministerie of bij de minister de zorgen kenbaar te maken over de aankomende verkiezingen en daarbij te pleiten voor afdoende wetgeving om aangepaste stemmethodes en procedures voor risicogroepen mogelijk te maken?”[n]