Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

'We mogen
mantelzorg
niet vergeten'

ROOSENDAAL - Zo'n duizend mantelzorgers uit de gemeente Roosendaal hebben afgelopen week een 'Pluim' ontvangen voor het bijzondere werk dat zij verrichten. Deze digitale Pluim, ter waarde van honderd euro, kunnen de mantelzorgers besteden aan een leuk cadeau voor zichzelf. "Het gaat vaak over de zorgvraag, maar we mogen de mantelzorgers niet vergeten", vertelt wethouder Klaar Koenraad. En daarom is er een speciaal actieplan bedacht om toch wat vaker stil te staan bij die mantelzorgers.

Eén op de drie mensen verricht wel eens mantelzorg in zijn leven. Dat betekent dat er naar schatting zo'n 19.000 mantelzorgers zijn in de gemeente Roosendaal. "Veel mensen weten echter niet dat ze mantelzorg leveren. Maar het gaat van een keer boodschappen halen voor je ouders als ze ziek zijn, tot langdurige dagelijkse ondersteuning", legt wethouder Koenraad uit. Ondanks dat er dus bijna 20.000 mantelzorgers in Roosendaal zouden moeten zijn, staan er maar 1500 geregistreerd bij de gemeente. "Vaak komen mantelzorgers pas bij ons in beeld, als ze al overbelast zijn. Mensen onderschatten vaak hoe het is als mantelzorger." En daarom is er nu dus een actieplan opgezet.


"Daarbij zijn we in gesprek gegaan met mantelzorgers", vertelt Eelco Koolhaas. "Zij weten als geen ander wat er leeft en waar ze allemaal tegenaan lopen. Denk aan zaken als bureaucratie, de fysieke belasting of familie die niet meewerkt." De inzichten die op zijn gedaan tijdens gesprekken met de mantelzorgers zijn verwerkt in het actieplan. "Laten we vooropstellen dat we al heel veel deden voor mantelzorgers, maar we gaan nu nog een stapje verder." Zo is één van de actiepunten om mantelzorgers ook in de toekomst vaker mee te laten denken met het beleid. "Normaal wordt beleid vanachter een bureau gemaakt voor mantelzorgers, maar dat gaan we veranderen. We gaan beleid maken mét mantelzorgers."

"Hulp voor mantelzorgers moet meer onderdeel worden van het zorgnetwerk." Als iemand met een zorgvraag naar de huisarts gaat, dan gaat het vaak alleen over de 'patiënt'. "Maar we willen er naartoe dat de huisarts ook even vraagt aan de mantelzorger hoe het gaat." Er moet volgens de gemeente bij alle facetten van de zorg meer bewustwording komen rondom mantelzorgers. "Iedereen komt namelijk in aanmerking met deze doelgroep." Inwonersondersteuning Roosendaal gaat daarom ook het gesprek aan met scholen, sportverenigingen en wijkhuizen. "We proberen mantelzorgers zoveel mogelijk tegen te komen op hun eigen pad. Jonge mantelzorgers bereiken we op de sportschool en ouderen bereiken we meer in de wijkhuizen."

Zodra dat gelukt is, gaat men over op het volgende punt: Preventie. "Zodra je de mantelzorgers in beeld heb, kan je er ook op in gaan zetten. Dan kunnen we gaan kijken hoe we de zorg voor hen kunnen verlichten. Zo horen we bijvoorbeeld dat mantelzorgers het heel belangrijk vinden om kennis te ontvangen. Ze krijgen vaak heel veel informatie op hen af en vooral bij dementerenden en mensen met psychische problematiek kan dat soms voor problemen zorgen. Wij proberen hen dus te helpen door meer uitleg te geven." Daarnaast wordt er een poule met vrijwilligers opgezet voor respijtzorg. "Het is heel belangrijk dat mantelzorgers soms ook iets voor zichzelf kunnen doen. We zeggen altijd tegen hen: 'Zorg voor je eigen ontspanning'. Anders houdt je het niet vol."

Daarnaast worden er de komende tijd ervaringsverhalen gedeeld op verschillende social mediakanalen om mensen meer bewust te maken van mantelzorg. "We moeten dit onderwerp bespreekbaar maken, want te veel mensen weten niet eens dat ze mantelzorg verlenen." [n]