Afbeelding
Foto:

STER(k) Nieuws: 'Gelukkig heb ik veel dagen met een sterretje'

ROOSENDAAL - De Sint Norbertusparochie en de Protestantse Gemeente Roosendaal willen de mensen met Kerstmis een hart onder de riem steken. Ze vragen de mensen hun positieve nieuws te laten horen door het op een ster te schrijven en deze in de kerstboom te hangen. In de komende weken vragen we een bekende Roosendaler over zijn/haar positieve nieuws. Burgemeester Han van Midden bijt in deze reeks de spits af.


Zijn er lichtpuntjes die u om u heen ziet voor de gemeente of uzelf?

“Ja ik zie dat de samenleving veerkrachtiger is dan je in eerste instantie zou denken. Tijdens de eerste coronagolf zagen we dat mensen aan elkaar denken, voor elkaar boodschappen doen. Steunpunten werden opgericht, overal stonden vrijwilligers op om die kar te trekken. Nu is de rek er een beetje uit, mensen zijn moe en murw door alle maatregelen. Het grootse gevaar is dat we in een sleur komen, we moeten naar buiten kunnen. Laten we met elkaar nog even volhouden, dat vaccin en die sneltest komen eraan en dan kan er weer meer.”

“Wat ik ook zie is dat ondernemers initiatieven nemen, nieuwe concepten op de markt brengen, afhaalconcepten. Hoewel het waarschijnlijk weinig geld oplevert, wil men bezig blijven en hun klanten blijven bedienen. Een ander voorbeeld, de voorzitter van de Koninklijke Horeca hier probeert personeel aan de Zorg te verbinden.”


“Verder merk ik grote betrokkenheid bij informatie, een mooi voorbeeld is het Facebook live evenement, dat ik zelf doe, waarbij mensen inbellen en vragen kunnen stellen. Er komen veel vragen maar er is ook kritiek en dat mag. Die betrokkenheid is wat ik zo belangrijk vind in een democratie.”


Als u een wens mag doen, wat zou u wensen?

“Een hele goede, goedkope, mega beschikbare sneltest voor iedereen. Zodat je binnen een minuut weet of iemand besmet is of niet. De maatschappij komt dan weer op gang en de zorg raakt niet overbelast. Mijn bestuurlijke wens is dat we de feestdagen kunnen vieren op een manier die we graag willen.”


Wat is voor u een dag met een sterretje?

“Voor mij – ook al is het maar iets kleins – als ik het verschil kan maken. Als ik ga slapen en het gevoel heb dat ik het verschil gemaakt heb, door er alleen maar te zijn, te helpen met een oplossing, een goed gesprek, (dat kan nu niet maar) een knuffel te geven, een toespraak te houden, een besluit te nemen. Gelukkig heb ik veel dagen met een sterretje.”


Dus u blijft positief?

"Ik ben altijd positief, mijn inborst is positief en dat moet je ook wel zijn wil je dit ambt leuk vinden. Ook bij hele negatieve gebeurtenissen waarbij bijvoorbeeld iemand in bescherming wordt genomen. Als ik dan aan het eind van de dag in spiegel kijk en denk; ja ik maakte het verschil. Gelukkig kan ik goed relativeren en probeer altijd te lachen. Ik heb voldoende mensen om mij heen met een lach, dat is goed en moet ook met elkaar.” [n]