Afbeelding
Foto:

78e Tijdschrift van De Vrijheijt van Rosendale

ROOSENDAAL - Op 16 december a.s. verschijnt het 78ste nummer van het Tijdschrift van heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale, vol artikelen over diverse facetten van maatschappij en mensen.


Wellicht het meest sprekend in deze coronatijd is het artikel van Mieke Spekman over De Spaanse griep in Roosendaal. Een eeuw geleden hield ook een virus de hele wereld in zijn greep! Onder meer lezen we fragmenten uit het dagboek, dat Roosendaler J.E.A. van der Veken in die tijd bijhield.

Uit samenwerking tussen redactie, de werkgroep genealogie en Han en Ank de Bra komt het verhaal over de onlangs opgeheven Dansschool De Bra. Leven en werken van twee generaties De Bra komen voor het voetlicht.

Na de rubrieken Van de redactie en Lezers reageren neemt Marius Broos ons mee naar de tweede helft van 1920 aan de hand van allerlei berichten uit de toenmalige krant De Grondwet. De tumultueuze geschiedenis van de N.V. Breigoederen- en Confectiefabriek was eerder al goed voor een artikel door hem, nu volgt Op gesprek bij de N.V. Delana te Roosendaal, een stukje ‘oral history’ met drie dames over het reilen en zeilen op de werkvloer. Daarnaast toont Marius Broos Het moeizame ontstaan van een Stationswijk. Door in te gaan op een concreet gebied in Roosendaal wordt duidelijk dat het met de starre en terughoudende bestuurders van toen moeilijk was plannen te realiseren.

Peter Alexander Kerkhof geeft aan de hand van archiefstukken en kaarten antwoord op de vraag Waar stond de Vinkenbroekse kapel?

Joss Hopstaken laat de ceremonie en de keuze van nieuwe kerkmeesters in de Sint Jansparochie herleven. Met zijn tweede bijdrage Het Pannenhuys of Unieslot te Roosendaal laat hij het licht schijnen op de plaats van deze boerderij op het vroegere Turfhoofd vanaf1600 tot in onze tijd.

Pieter van Leijsen schenkt aandacht aan het terugvinden van De gedenkplaat in de Landbouwwinterschool.

Leermo(nu)menten in Roosendaal, een artikel van Ben Maas is een bewerking van diens lezing aan de vooravond van de ‘Open Monumentendag 2020’. Er zijn heel wat onderwijsgebouwen in onze stad verdwenen, maar beeldmateriaal bleef.

Kortom een divers, veelzijdig en fraai geïllustreerd nummer 78.[n]