Mevrouw Peggy van Ootmarsum, één van de eerste deelnemers en tevens met haar bijna 82 jaar de oudste deelnemer tot nog toe.
Mevrouw Peggy van Ootmarsum, één van de eerste deelnemers en tevens met haar bijna 82 jaar de oudste deelnemer tot nog toe. Foto: Timo Reisiger

'Beleid moet niet gemaakt worden vanuit de ivoren toren van het stadhuis'

ROOSENDAAL - Waar lopen inwoners van de gemeente Roosendaal tegenaan? En met welke oplossingen zijn zij geholpen? De antwoorden op die vragen krijg je alleen als je met de mensen waar het om draait in gesprek gaat en dat is precies wat er op dit moment gebeurd met het programma 'Roosendaal Spreekt, Roosendaal Doet'. De wijk Burgerhout is hierbij als eerste aan de beurt, maar uiteindelijk komen alle wijken aan bod. "We zetten de leefwereld van de inwoners centraal", aldus wethouder Inge Raaijmakers.

DOOR REMKO VERMUNT


Bij haar aantreden als wethouder, introduceerde Inge Raaijmakers een koffieuurtje. Een laagdrempelig koffiemoment waarop inwoners langs konden komen om gewoon even in gesprek te gaan met de wethouder. Het programma 'Roosendaal Spreekt, Roosendaal Doet' sluit daar eigenlijk naadloos op aan. "Als we een verhaal horen van een inwoner, hebben we daar vaak al meteen een mening over", bekent de wethouder. "Binnen dit project is het echter belangrijk om die mening los te laten. We gaan niet oordelen en gaan oprecht luisteren naar het verhaal van de inwoner." Daarom worden externe gespreksleider ingezet die met een objectieve en open blik kijken en luisteren naar de verhalen van de inwoners.

"De ervaringen die zij horen vanuit de inwoners kunnen over van alles gaan. Over het woongenot, over de wijkzuster, van alles. Uiteindelijk leggen we deze verhalen naast elkaar om er een rode draad uit te kunnen halen." De gemeente werkt binnen dit project samen met alle mogelijke partners, zoals de politie, woningcorporatie Alwel en zorginstanties. "We willen dit loskoppelen van de gemeente, want of het nou gaat om de overheid of een woningcorporatie, voor de inwoner is dat één pot nat. Het belangrijkste is dat we het probleem van de inwoner oplossen en dat kan alleen als we het samen oppakken."


Inmiddels hebben de eerste gesprekken in de wijk Burgerhout plaatsgevonden. In verschillende groepjes hebben inwoners hun verhaal kunnen doen en soms is er ook één op één met de inwoners gesproken. "We zijn daarbij vooral op zoek gegaan naar de inwoners die je normaal niet zo snel hoort", legt de wethouder uit. "Dat kost heel veel energie, maar uiteindelijk is dat wel gelukt. Sommige mensen weten ons nou eenmaal heel goed te vinden. Die mening kennen we dus ook, maar we willen juist een keer de verhalen en ervaringen horen van mensen die we niet zo vaak spreken."


Eén van de opbrengsten van die gesprekken was het verhaal van een man met een rollator. Hij liet zien welke obstakels hij in de wijk allemaal tegenkwam. "Dat was voor ons een enorme eyeopener. Bijvoorbeeld iemand die z'n elektrische auto aan het opladen is met een kabel die dwars over de stoep loopt. Of een tegel die we geplaatst hebben in het trottoir waarmee we de inwoners vragen om daar hun afvalcontainers te plaatsen, terwijl dat net op het smalste gedeelte van de stoep is. Dat is voor mensen met een mobiliteitsprobleem helemaal niet handig. Daar leren we dus enorm van."


De gesprekken houden de gemeente dan ook een spiegel voor. "De impact op inwoners komt hiermee veel duidelijker binnen. We gaan zo heel anders naar een wijk kijken en dat is ook de insteek van deze gesprekken. Beleid moet niet gemaakt worden vanuit de ivoren toren van het stadhuis en achter de bureaus van ambtenaren, maar beleid moet gemaakt worden door in gesprek te gaan met inwoners."


In januari wil de gemeente, als de coronamaatregelen het toestaan, verder gaan met de gesprekken. "Uiteindelijk gaan we alle ervaringen op elkaar leggen en van daaruit wordt er een actieplan opgesteld. Dat moet medio 2021 gepresenteerd worden." De gemeente had eigenlijk al klaar willen zijn, maar de coronamaatregelen gooiden roet in het eten. "Dit is echt iets wat je niet digitaal kan doen. Je moet de mensen zien en horen, zodat ze zich ook echt gezien, gehoord en gewaardeerd voelen."


Inwoners van de Burgerhout die nog mee willen denken, kunnen zich aanmelden via een mail naar rsrd@roosendaal.nl of bel naar 14 0165 en vraag naar Marcel Schoones.