Afbeelding
Foto:

Josche Besems: 'Je brengt een lach op het gezicht'

ROOSENDAAL - De 31-jarige Josche Besems uit Roosendaal krijgt tientallen en soms zelfs honderden kerstkaarten in de bus. Niet voor zichzelf, maar voor de kaartenactie die ze jaarlijks organiseert om eenzame mensen tijdens de Kerstdagen een hart onder de riem te steken. "Vorig jaar waren het er zo'n 2000, dat was een beetje veel. Dit jaar doen we het even wat rustiger aan", lacht ze.


DOOR REMKO VERMUNT


Het idee voor de kerstkaartenactie kwam zo'n vijf jaar geleden. Voor haar opleiding moest Josche een opdracht bedenken waarmee ze mensen zou helpen. "Uiteindelijk dacht ik: 'Hoe leuk zou het zijn om kaarten in te zamelen en die met Kerstmis te versturen naar eenzame mensen'. Er zijn veel mensen die in eenzaamheid leven en voor ons is het een relatief makkelijke manier om toch veel mensen te bereiken. Daarnaast speelt het verrassingseffect mee, want mensen weten nooit van tevoren dat ze een kaartje krijgen." Het versturen van een kerstkaart wordt steeds minder gedaan, maar mensen vinden het nog wel leuk om een kaart te krijgen, zo dacht Josche.


Schrijven

Zo gezegd, zo gedaan. Samen met een vriendin ging Josche van start om kaarten in te zamelen, te schrijven én vervolgens weer te versturen naar eenzame ouderen uit Roosendaal. Het bleek een groot succes en al snel werden er meer dan duizend karten verstuurd. Er werden dan ook schrijfsessies georganiseerd om alle kaarten te beschrijven. "Toen er nog geen coronavirus was, konden we met meerdere mensen bij elkaar komen om de brieven te schrijven. We zetten er vaak een leuke wens op of een spreuk. Maar vanwege het coronavirus zijn we nu vooral op zoek naar kaarten die de mensen zelf al hebben beschreven met een leuke wens."


Honderd kaarten

De eerste stapeltjes met kaarten heeft Josche al ontvangen. Tientallen kaarten van mensen die graag hun steentje bijdragen aan het goede doel. "Ik vind het echt ontzettend leuk om te doen", lacht Josche. "Het is enorm leuk om mensen te verrassen en om te laten zien dat er toch iets goeds is in de wereld." Vorig jaar werkte Josche nog samen met scholen en kinderopvangcentra die kerstkaarten gingen knutselen, waardoor ze enorm veel kaarten had. "Dat gaat dit jaar niet lukken. Er gaat best veel tijd in zitten en door het coronavirus is het lastiger om alles te regelen." Josche hoopt dan ook zo'n honderd kaarten te kunnen versturen dit jaar. "Maar ook met twee kaarten ben ik al tevreden."


Voldoening

"De adressen van eenzame ouderen krijgen we vaak vanuit verschillende zorginstanties, maar mensen kunnen ook zelf iemand opgeven." En zo krijgt Josche vanuit alle kanten hulp om ook dit jaar de kaartenactie weer tot een groot succes te maken. "Je brengt een lach op het gezicht van de mensen. Dat is toch het mooiste dat er is. We krijgen nooit echt respons op de actie, maar dat je mensen kan verrassen is al heel mooi. En dat gevoel dat je krijgt als je de brieven in de brievenbus doet, dat zorgt al voor genoeg voldoening."


Aanmelden

Mensen die nog willen helpen bij de actie of die kaarten willen doneren aan Josche kunnen contact met haar opnemen via joschebesems@hotmail.com. "Kaarten kunnen ingeleverd worden tot 21 december." [n]