Sint Jan.
Sint Jan. Foto: Toni Raats

Carillon St. Jan luidt
de kerst in

ROOSENDAAL - De komende maandagen zal het carillon tussen 14.00 en 15.00 uur in kerstsferen spelen. Zondag 20 december zal er vanaf 14.00 uur een een extra bespeling op de klokken van de St. Jan plaatsvinden ter verhoging van de sfeer in de feestelijk versierde binnenstad van Roosendaal. En op een bijzondere manier zal de kerstavond, 24 december 17.00-18.00 uur de kerstnacht door de klokken worden ingeluid.


Stadsbeiaardier Toni Raats zal dan een variatie aan stemmige kerstmuziek ten gehore brengen.

En ook al is het dan stil in de stad, het carillon zal daardoor nog specialer klinken. En luisteren kan rondom de toren, oude markt, Tongerloplein en Emile van Loonpark op een veilige manier.

De kerstversiering, de lichtjes en de sterren in combinatie met de noodgedwongen verstilde sfeer in de stad doen de klokken nog intiemer en verder over de stad uitklinken.

Een sfeer die laat horen dat het kerstfeest zelfs door alle beperkingen heen nog intenser gevierd zal worden.

Ook de klokken geven als boodschap dat de geboorte van licht en daarmee hoop, respect en liefde voor elkaar ons hoe dan ook nieuwe vrijheid gaat bieden.

Die boodschap zullen de klokken verklanken met kerstmuziek uit alle tijden en verschillende culturen.

De tekst op de zware Norbertus klok is niet voor niets;” nu de vijand is verslagen luid ik weer mijn levensdagen”

Ook na de kerstdagen zal het carillon dat iedere maandag in gepaste winterse sferen doen met natuurlijk ook ieder half uur een melodie vanaf het automatische spel.[n]