De Arnemuidse mevrouw Ventevogel in klederdracht op de Vlissingse boulevard.
De Arnemuidse mevrouw Ventevogel in klederdracht op de Vlissingse boulevard. Foto: Het Wilde Oog/Frank Auperlé

Zeeuws fotowerk fleurt Roosendaals ziekenhuis op

ROOSENDAAL - Het Bravis ziekenhuis in Roosendaal krijgt een Zeeuws tintje. “De kunstcommissie van het ziekenhuis heeft ons fotowerk aangekocht, waarop mevrouw Ventevogel uit Arnemuiden in klederdracht fier poseert bij de vuurtoren op de Vlissingse boulevard”, vertelt Hans Lemmerman. Samen met Inge van Run vormt hij het kunstenaarsduo Het Wilde Oog.

Lemmerman en Van Run brachten twintig jaar lang draagsters van klederdracht samen met hedendaagse kunst en architectuur. “Klassieke vrouwen uit Urk, Staphorst, Scheveningen, Bunschoten-Spakenburg én Arnemuiden gingen avonturen aan met kunst in bijvoorbeeld Museum Voorlinden en Stedelijk Museum Amsterdam en met hippe architectuur in Helmond of een markant theater als Kunstmin in Dordrecht.”

In 2019 had Het Wilde Oog een overzichtstentoonstelling van fotowerk in het Bravis Ziekenhuis. De expositie in de verbindingsgang tussen polikliniek en centrale gang had een groot succes. Onlangs heeft de kunstcommissie daarom besloten een foto aan te schaffen.


Levensstijl

Vier Arnemuidse dames in dracht lieten zich in 2013 en 2014 fotograferen bij kunstwerken van onder andere David Bade in Vlissingen, in de Vleeshal in Middelburg of de land-art uiting van Marinus Boezem in Vrouwenpolder. “Dat leverde een rijke fotoreeks en videoperformances op, waarbij rekwisieten en kostuum-elementen van toneelgroep Zeelandia zijn ingezet. De bijna uitgestorven traditie van klederdracht als levensstijl en de scheppende theatrale kunst raken elkaar.”

Al een aantal jaren verkoopt Het Wilde Oog fotowerken. “De foto van mevrouw Ventevogel in het Zeeuwse licht biedt nu troost aan patiënten, personeel en bezoekers van het ziekenhuis in Roosendaal.”[n]