Afbeelding

Natuurmonumenten werkt aan een natuurlijker bos

ROOSENDAAL - Natuurmonumenten gaat aan de slag met boswerkzaamheden op Landgoed Visdonk. Op plaatsen waar voormalig productiebos staat, heeft de letterzetter bomen aangetast. Om het bos veilig te houden, worden aangetaste bomen langs de paden verwijderd. De rest van de bomen zal op een natuurlijke manier vergaan. Tijdens dit proces zijn twee paden afgesloten.


“De afgelopen jaren zijn een flink aantal fijnsparren ten prooi gevallen aan de letterzetter”, vertelt Miranda Fieret van Natuurmonumenten. De letterzetter is een donkerbruin kevertje dat vooral voorkomt op sparren. Dankzij de droge zomers rukt het insect op. “De larve van deze kever leeft onder de bast van fijnsparren. Ze eten gangetjes in de boom die ervoor zorgen dat de sapstroom geblokkeerd wordt waardoor de boom uiteindelijk sterft”.

Vanaf woensdag 9 december sluit Natuurmonumenten twee paden langs de gele route af zodat de werkzaamheden geen risico vormen voor de bezoekers. Ook na de werkzaamheden blijven twee kleine paden afgesloten zolang er bomen om kunnen vallen. De route blijft nog wel bereikbaar en is een stukje omgelegd. Dode bomen die op de doorgaande paden en wegen kunnen vallen, worden verwijderd. De overige dode bomen blijven grotendeels staan. Natuurmonumenten kiest ervoor om hier de natuur z’n gang te laten gaan. Staand dood hout heeft grote waarde voor de natuur. Het is een lopend buffet voor allerlei kevers en vogels.

Door de kap van de aangetaste fijnsparren ontstaat ruimte voor de ontwikkeling van een natuurlijk bos. Op de open plekken kiemen varens, kruiden en struiken. Natuurmonumenten maakt de grond gereed voor een divers bos met soorten als de beuk, hazelaar, taxus, eik en linde. Omgevallen bomen en afgewaaide takken krijgen ook een plekje in het bos. Hier kunnen insecten en andere dieren in kruipen en ervan eten.[n]