Afbeelding
Foto: Google Maps

Geerhoek verhuist naar Univé-pand

WOUW - De gemeente Roosendaal gaat, als de gemeenteraad akkoord gaat, het Univé-pand aan de Kloosterstraat 21 in Wouw kopen als toekomstige locatie voor buurthuis Geerhoek. “We liepen tegen de mogelijkheid aan om dit pand te kopen en dat is natuurlijk een fantastische kans voor Wouw”, stelt wethouder Toine Theunis.

Peter van Stekelenburg, voorzitter van Stichting Geerhoek, kan dat alleen maar beamen. “We zijn enorm blij dat dit kantoor ons nieuwe hoofdkwartier kan worden. Het is een stuk beter gelegen, omdat het aan de straatkant zichtbaar is en technisch is het een goed gebouw. Natuurlijk moet het wel een update krijgen, maar dat hopen we in 2021 allemaal te kunnen realiseren.” De Geerhoek ontvangt op jaarbasis zo’n 50.000 bezoekers. In totaal zijn er zo’n dertig verenigingen die gebruikmaken van het dorpshuis. Van de judo tot biljarten en van de harmonie tot tafeltennis.

“Het dorpshuis in Wouw heeft daarmee een andere functie dan een buurthuis in een stad als Roosendaal”, stelt wethouder Inge Raaijmakers. “In Wouw is de functie veel breder. Of het nou gaat om carnaval of de intocht van Sinterklaas, de Geerhoek is daarbij altijd van cruciaal belang. Elkaar ontmoeten in een dorpshuis is vooral in een dorp enorm belangrijk.” En daar is straks alle ruimte voor, want naast het nieuwe pand, kan de stichting ook ngo gebruikmaken van de grote hal van de oude Geerhoek met de bijhorende opbergruimtes. Middels een traverse worden de ruimtes straks met elkaar verbonden.

“Wat we met het overige deel van de oude Geerhoek gaan doen, weten we nog niet”, stelt wethouder Theunis. “We willen het in ieder geval wel ontwikkelen en we gaan kijken of we er functies in kunnen laten laden die mooi kunnen samenwerken met de Geerhoek. Denk bijvoorbeeld aan zorginstanties, maar daarover gaan we ook met de inwoners in gesprek. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat het pand gaat verkrotten.”

Hoewel er een flink prijskaartje hangt aan de aankoop van het Univé-pand is dit volgens de wethouder toch een logische stap. “De aankoop en de verbouwing kost zo’n 1,3 miljoen euro, maar als we het huidige dorpshuis hadden moeten upgraden dan waren we minstens 1,9 miljoen euro kwijt geweest”, legt wethouder Raaijmakers uit. “Het huidige pand is zo’n 25 jaar oud en is echt dringend aan een renovatie toe”, vult Stekelenburg aan.

Nu de gemeente het pand gaat aankopen, betekent dat overigens niet dat Univé vertrekt uit Wouw. “Vijf jaar geleden zijn wij samengegaan met een ander bedrijf, waardoor het hoofdkantoor in Schijndel is komen te zitten”, vertelt Wouwenaar Peter de Jong die tevens werkzaam is bij Univé. “Het pand is sindsdien te groot voor ons.” Toen Univé hoorde dat de gemeente bezig is om het gehele gebied rondom de Geerhoek te ontwikkelen, zagen zij kansen. “We hebben het toen te koop aangeboden, maar we willen wel graag nog wat ruimtes huren voor personeel en misschien zelfs voor een winkel.”

Over de precieze invulling van het pand worden de komende tijd nog gesprekken gevoerd. “Maar dat zijn details, daar komen we wel aan uit.” In januari neemt de gemeenteraad officieel een besluit over de aankoop. “Daarna gaan we in een hogere versnelling en gaan we praten met de architect, de gemeente en de gebruikers”, besluit Stekelenburg. “Wij zijn er in ieder geval klaar voor en we moeten in 2021 een heel eind kunnen komen.”[n]