Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Henk van de Klundert: 'Je ziet de mensen gewoon opleven'

ROOSENDAAL - Hartverwarmende initiatieven komen in allerlei soorten en maten. Dat het soms om een klein gebaar kan gaan, dat bewijst de 81-jarige Henk van de Klundert. Hij besloot tijdens de coronacrisis niet bij de pakken neer te gaan zitten, stofte zijn LP's af en ging plaatjes draaien voor zijn vrouw en de andere bewoners van Centrum voor Wonen & Zorg Moerweide. "Muziek is alles voor die mensen."


DOOR REMKO VERMUNT


Hemelsbreed woont hij maar op 500 meter afstand van zijn vrouw Ria, maar hij woont zelfstandig in een appartement en zij woont in Moerweide. "Vier jaar geleden zijn we samen naar deze flat verhuisd", vertelt Henk. "Ik heb haar hier nog twee jaar verzorgd. Ik maakte het eten voor haar, hielp haar op bed en begeleidde haar naar het toilet, maar uiteindelijk kon ik het niet meer aan", zucht hij. Ria heeft namelijk dementie en dat werd steeds erger. "Ja, het was zwaar, maar we waren tenminste wel samen. Nu is het nog zwaarder." En dat is logisch, want Ria en Henk zijn al 57 jaar getrouwd.


'Je zag ze opleven'

Toen de coronacrisis uitbrak, maakte dat het contact tussen Henk en Ria nog moeilijker. "Tijdens de eerste golf mochten we alleen via buiten met elkaar praten", vertelt Henk. Toen de coronagolf rond de zomer voorbij leek, mocht Henk weer op bezoek bij zijn vrouw. "Ik zit ook in de cliëntenraad en ik wilde graag iets leuks doen voor de bewoners. Ik zat daar toch alle middagen." Henk besloot om plaatjes te gaan draaien voor zijn vrouw en nog zo'n 25 bewoners van Moerweide. "Muziek is voor die mensen alles. Ik draaide vooral Nederlandstalige platen, zoals de oude André Hazes, de Havenzangers en de Zangeres zonder naam. Echt muziek uit onze tijd en je ziet die mensen gewoon opleven", zegt Henk.


Platen

Henk nam sowieso als hij op bezoek ging naar zijn vrouw z'n telefoon mee met een boxje. "Zo kon ik al wat muziek draaien. Daar kan ze zo van genieten." Later werden dat een platenspeler, een versterker en twee geluidsboxen. "De platenspeler had ik zelf thuis en de versterker heb ik tweedehands op de kop getikt." De platen heeft Henk links en rechts verzameld. "Mijn vroegere buurvrouw had er nog een aantal liggen, mijn kleindochter heeft er een paar meegenomen en ik heb er zelf nog wat gekocht bij de Kringloper."


'Gemakkelijk in het gehoor'

Uiteindelijk heeft Henk een keer of tien zijn plaatjes gedraaid in Moerweide. "Dat ging goed", lacht hij. "Ze genieten van de muziek. Vooral de Havenzangers zijn favoriet, als je dat opzet, dan is het echt genieten. Het is namelijk een wals, dus dat ligt heel gemakkelijk in het gehoor." Maar, toen kwam de tweede coronagolf. "Op dit moment mag ik niet eens op bezoek komen." Bellen met zijn vrouw doet Henk nu liever niet. "Dat wil ik haar niet aandoen, dat zorgt alleen maar voor verwarring. Toen ik op 1,5 meter afstand bleef, had ze daar al commentaar op."


Henk hoopt dan ook dat de corona-uitbraak bij Moerweide snel voorbij is, zodat hij snel zijn vrouw weer kan zien. "Mijn zoon zal met Kerstmis wel even langskomen en dan heb je het wel gehad. Dan ben je wel eenzaam. Gelukkig heb ik een gezellige buurvrouw die soms komt aanwaaien, daar heb ik veel steun aan." Verder maakt Henk op z'n tijd een praatje in de lift, met de huishoudelijke hulp of in de supermarkt. "Maar het wordt steeds moeilijker. Als je begint mee te tellen qua leeftijd, dan vallen er ook steeds meer mensen weg. Dat merk je nu wel."[n]