Afbeelding
Foto:

STER(k) Nieuws: 'Ik heb minder moeite met negativiteit'

ROOSENDAAL - Vanuit de Sint Norbertusparochie en de Protestantse Gemeente Roosendaal wilden we de mensen met Kerstmis een hart onder de riem steken. Afgelopen 4 weken vroegen we een bekende Roosendaler naar zijn/haar positieve nieuws. Als afsluiting van STER(k) Nieuws een interview met Mary Zopfi, pastoraal werkster St. Norbertusparochie, en Marjo den Bakker, dominee Protestante Gemeente Roosendaal.


Terugblikkend zeggen Mary en Marjo: “Er kon gelukkig toch veel. De werkgroep werkte ideeën uit: ster(k) nieuwskrant, sterren voor het raam en in de boom, sterrenspeurtocht en de kerstavonduitzending. We zijn ook blij met alle onderlinge contacten; vaste verbanden werden verbroken en nieuwe gelegd.” Marjo beaamt dit: “Het project speelde als een rode draad door je hoofd. En oecumenisch is het dus STER(k) Nieuws voor Roosendaal. Geweldig dat de scholen, zorginstellingen en middenstanders meededen, zij zijn voor ons sterretjes". "Het is ook heel mooi”, vindt Mary, “dat we op een positieve manier als kerken 2020 konden afsluiten in Roosendaal.”


Waren er lichtpuntjes voor jullie in de weken van STER(k) Nieuws?

“Ik heb nu veel meer energie en zingeving”, merkt Mary. “Heb minder moeite met negativiteit, ik hoop andere mensen ook.” Marjo vindt de extra uitdaging om een lichtpuntje te zijn en uit te dragen. “Als wij nu de boodschap niet kunnen uitdragen, wanneer dan wel. Belangrijk om als kerken te laten zien dat we een boodschap hebben: een sterk verhaal dat de mensen in Roosendaal kan verbinden en inspireren. Je niet laten meeslepen door de zuigkracht van de negativiteit.”


Wat is voor jullie een dag met een sterretje?

“Ik ben van de verbinding”, geeft Marjo aan, “het samenwerken aan dit project was voor mij een sterretje, ik kreeg er energie door. Speciaal in deze coronatijd geeft het ‘hier en nu doen’ een extra dimensie aan de zingeving. Hopelijk verandert daardoor ook het beeld wat men heeft van de kerk.” Mary ziet dat als meebewegen op de golven van de samenleving, kleine lichtmomentjes kunnen brengen. “Dat koester ik en ik wil mensen energie meegeven. Maar ik genoot evenzeer van de samenhang, de verbinding met elkaar, ieders betrokkenheid. En ons sterk verhaal kunnen brengen, positief in de spotlight kunnen staan.”


Als jullie een wens mogen doen, wat zou dat zijn?

“Dat op kerstavond onze uitzending ook mensen bereikt die eenzaam zijn”, wenst Mary. “Dat mensen kijkend naar de uitzending het gevoel krijgen ‘ik tel mee’.” Marjo sluit zich hier helemaal bij aan, “ik snap ook het verlangen naar ‘terug naar normaal’. Maar gelukkig is de boodschap van Kerstmis niet afhankelijk van de omstandigheden. Het dwong ons tot anders vieren, anders samenwerken. Het benutten van ZuidWest TV heeft daar aan bijgedragen.” Mary hoopt, “dat we nu ook vaste structuren durven loslaten, STER(k) Nieuws liet die openheid zien. Dat onze lichtpuntjes genoeg energie geven voor de toekomst. Dat we dan tegen elkaar zeggen, weet je nog toen … toen kon het ook.”

“We nemen de ervaring van dit project mee naar volgend jaar”, sluiten Mary en Marjo af.


Op kerstavond 24 december wordt het gezamenlijke kerstproject in Roosendaal afgesloten met een uitzending op ZuidWest TV. De opnames zijn vooraf gemaakt op diverse locaties. Met terugblikken op de afgelopen weken STER(k) Nieuws wordt de link gelegd met het kerstverhaal. De uitzending is op donderdag 24 december om 19:00 uur. ZuidWestTV vindt u op kanaal 1420 bij KPN en kanaal 40 bij Ziggo.