Afbeelding
Foto:

Jongeren krijgen eigen 'Kamp van Koningsbrugge'

ROOSENDAAL - Zo'n honderd jongeren uit Roosendaal kunnen deze week meedoen aan Nu of Nooit, een soort Kamp van Koningsbrugge voor jongeren. Meiden en jongens krijgen 4 dagen lang de kans om zichzelf te ontdekken tijdens een uitdagende bootcamp. “Hoe Roosendaals wil je het hebben?! Natuurlijk is dit fun, maar ook ontmoeting en in gesprek gaan zal hier zeker aan bod komen”, aldus wethouder Van Ginderen.


Samen met wethouder Inge Raaijmakers heeft Van Ginderen afgelopen het Winterprogramma én het Jongerenprogramma voor de komende weken bekendgemaakt. Het Winterprogramma, dat voor een belangrijk deel wordt uitgevoerd door WijZijn, richt zich voornamelijk op eenzame en kwetsbare -zowel volwassenen als jongeren- inwoners. Het Jongerenprogramma is voor kinderen en jongeren tot ca. 18 jaar, maar richt zich niet per se op de kwetsbare jongeren. Beide programma’s veranderen nog bijna dagelijks als gevolg van de wijzigende coronamaatregelen.


“We zien dat kwetsbare inwoners enorme behoefte hebben aan ontmoeting en aandacht. Zeker door corona is deze behoefte alleen maar sterker,” aldus wethouder Inge Raaijmakers. “In deze donkere dagen voor, tijdens en na kerst vinden we het belangrijk om voor kwetsbare inwoners activiteiten in het kader van ontmoeting aan te bieden. Dit zorgt voor gezelligheid en een praatje; dit vermindert het gevoel van eenzaamheid.”


Pop-up stamtafels en joc’s

Lianne Ribbens van WijZijn: “We hebben intern en extern geïnventariseerd wat er al aan activiteiten is en waar nog behoefte aan is, en dat gespiegeld aan de coronamaatregelen. Daar is een mooi en breed programma uit ontwikkeld, al moesten we door de nieuwe maatregelen van dinsdag wel sommige activiteiten halsoverkop aanpassen.”


Naast de normale ‘stamtafels’ worden in het kader van het winterprogramma ook tijdelijke pop-upstamtafels en pop-up jongeren ontmoetingscentra (joc’s) geopend. Ook worden kwetsbare inwoners één-op-één benaderd voor diverse sociale activiteiten in onder andere de buurthuizen. Het totale aanbod van het winterprogramma wordt gecommuniceerd via https://inwonersondersteuningroosendaal.nl/


Roosendaals trots

Eén van de jongerenactiviteiten met een hoog fun-gehalte is NU OF NOOIT. Dit is gebaseerd op het populaire tv-programma van Jeroen van Koningsbrugge waarin vijftien gewone burgers de kans krijgen om zich volledig onder te dompelen in de wereld van de Korps Commando Troepen. Daarnaast komt er een groot Fortnite-gaming-event, er is een online escape-room en er worden activiteiten op Cruijff Courts en basketbalveldjes georganiseerd. "Teveel om op te noemen eigenlijk en het aanbod wordt nog continu aangevuld”. Op de website www.ietstedoen.com is een overzicht beschikbaar van de activiteiten binnen het jongerenprogramma. [n]