Wethouder Thomas Zwiers en projectleider Dion de Been in een Mauritshuis dat wordt vernieuwd. FOTO CLAUDIA KOOLE
Wethouder Thomas Zwiers en projectleider Dion de Been in een Mauritshuis dat wordt vernieuwd. FOTO CLAUDIA KOOLE Foto: Claudia Koole

Vernieuwd Mauritshuis aan de Zuiderwaterlinie

WILLEMSTAD - Sinds het najaar 2019 is het Mauritshuis in Willemstad op de schop gegaan. Het monumentale pand uit 1623 wordt klaargemaakt voor multifunctioneel gebruik. Oude verhalen worden op een nieuwe manier verteld. Dat gaat samen met verbouwingswerkzaamheden die het Mauritshuis een markante plaats maken aan de Zuiderwaterlinie met een opvallende entree.

DOOR CLAUDIA KOOLE

"Het Mauritshuis is al eens verbouwd in 1967", laat wethouder Thomas Zwiers weten. "Dat was toen een grote ingreep en pas in 1973 werd het weer in gebruik genomen. Nu zal het iets sneller gaan." Het Mauritshuis in Willemstad is een geliefde trouwlocatie. De komende maanden moeten huwelijken op andere locaties worden gesloten. "Maar begin februari 2020 starten we dit weer op. Dan vindt er wederom een bruiloft plaats hier."

Kast

De geijkte bruiloft- en vergaderlocatie zal overstegen worden met meerdere functies in het imposante gebouw met een koninklijke uitstraling in de vestingstad Willemstad. Heemkundekring De Willemstad blijft overigens op de zolderverdieping. "Maar wel met een meerwaarde", laat de wethouder weten. "Met de ingebouwde lift wordt de heemkundekring toegankelijker." Voor die lift moesten eerder concessies worden gedaan. Projectleider Dion de Been: "Eerst was er de vraag of de lift buiten of binnen moest komen. Maar buiten was geen optie. Dat zou het aangezicht van het gebouw aantasten. Toen kwamen we binnen uit, maar hier moest een binnenkast voor opgeofferd worden. Dit was een bouwkundige kast."

Tegenvallers

De werkzaamheden verlopen voorspoedig. Van tegenslagen is nog geen sprake, al moest begin dit jaar meer gefinancierd worden vanwege stijgende kosten in de bouwsector. "Bij het openmaken van de vloer kwamen we een klein lek in het riool tegen", vertelt De Been. "Dat is meteen opgelost. Als je iedere dag in de bouw werkt, zijn er geen tegenvallers. Constructief gezien is het gebouw heel degelijk." Wethouder Zwiers beaamt dit. "Nee, ik heb tot nu toe nog niet zoiets gehad van 'wat heb ik nou aan mijn fiets hangen'.

Tochtportaal

Het Mauritshuis blijft aan de buitenzijde hetzelfde. De entree wordt verfraaid met een zogenaamd tochtportaal. Hiervoor zijn drie ontwerpers geselecteerd van de tien die hadden gereageerd op de aanbestedingsoproep. "Burgers mogen helpen bij het kiezen van het ontwerp. Drie ontwerpen worden in een tentoonstelling naar voren gebracht. Ook de Stadstafel Willemstad zal erbij betrokken worden als organisatie die burgerparticipatie mogelijk maakt. De opdracht is om binnen de aangegeven kaders voor het gebouw en het budget te blijven."

Filosofie

Er wordt gefaseerd gebouwd in het Mauritshuis en een stukje duurzaamheid wordt meegenomen. "De sluis die buiten komt zal warmte gaan binnenhouden", zegt de projectleider. "Zonnepanelen komen er niet. Daarvoor is het dak niet geschikt. Die krijg je overigens niet vergund hier. Binnen zal LED licht worden aangelegd." Het Rijksmonument Mauritshuis blijft in volledige eigendom van gemeente Moerdijk. Wethouder Zwiers: "De filosofie is om meer rendement op het gebouw te maken. We willen het zelf behouden vanwege de monumentale waarden. Geef het Maurtitshuis een bestemming zodat mensen er wat aan hebben. We willen ervoor zorgen dat oude verhalen op een nieuwe manier worden verteld. Dat is wat met Mauritshuis 2.0 wordt bedoeld."

Procedures

Tot maart 2021 worden de ruimtes ingericht tot een bezoekerscentrum aan de Zuiderwaterlinie. Het Mauritshuis wordt klaargemaakt voor multifunctioneel gebruik. "We willen uiteindelijk meer bezoekers gaan aantrekken." Voor die tijd moeten nog procedures doorlopen worden met een aanbestedingswet die veel tijd vraagt.[l]