Gerko Luijkx schuift aan bij zijn gasten. FOTO TIES STEEHOUWER
Gerko Luijkx schuift aan bij zijn gasten. FOTO TIES STEEHOUWER Foto:

Verlaat kerstmaal voor 'vergeten doelgroep'

ZEVENBERGEN – De opdracht die Gerko Luijkx kreeg van een van de docenten van het Johan Cruyff College in Roosendaal was om iets te organiseren voor een "Vergeten doelgroep". Een ruime opdracht maar Gerko zag kans om er een sociaal gebeuren van de maken in de Huiskamer aan de Kristallaan, waar bijna 60 mensen op af kwamen. Zelf noemde Gerko het een kerstmaal maar voor hetzelfde geld had hij het een Nieuwjaarslunch kunnen noemen.

DOOR TIES STEEHOUWER

Bij de ontvangst van de gasten werden heel wat nieuwjaarwensen en kusjes werden uitgewisseld. Door deze begroetingen ontstond er meteen al in de zaal een goede sfeer zodat de toch wat nerveuze organisator zich snel op zijn gemak voelde. Die goede sfeer was zeker ook te danken aan zanger en gitarist Peter Maunder die het publiek met zijn donkere stem en de vertolking van Engelse pub songs van prettige lunchmuziek voorzag. Hij vertelde dat hij samen met de band Coffin Dodgers in Zevenbergen en omgeving optrad.

'Prettige lunchmuziek van Peter Maunder'

Lunch

De organisator was er in geslaagd om een prima lunch op tafel te krijgen. Om iedereen uit de doelgroep in kennis te stellen van de aangeboden maaltijd benaderde hij alle media en de plekken waar ouderen bij elkaar plachten te komen. "Ik ben onder andere geweest bij de voedselbank, Sirene en bij Surplus". Ook benaderde hij bedrijven voor sponsoring en dat leverde zoveel op dat de lunch die op tafel kwam meer dan overvloedig was. Zo werd er niet alleen brood met beleg geserveerd maar ook een broodje kroket, worstenbrood en soep. De 83-jarige Louis van Opstal genoot dan ook samen met goede kennis Ad Hulten van de maaltijd. Ook de wethouders Schoneveld en Van Dorst aten mee.

'Wil graag personal trainer worden'

School

Luijkx vertelde dat hij op het Johan Cruyff College de opleiding Sport en Communicatie volgde. "Ik kom van het VWO en zit nu op het MBO dus eigenlijk ben ik een niveau lager gegaan maar ik volg een versnelde opleiding zodat ik in twee jaar klaar ben". Zijn favoriete sport is badminton. Vorig jaar werd hij vijfde op de Nederlandse Kampioenschappen jeugd. Zij doel is om personal trainer te worden. "Ik word bij deze opleiding vooral aan het werk gezet en moet veel opdrachten uitvoeren". Vooral door de vele enthousiaste vrijwilligers van de Huiskamer kon hij deze opdracht tot een goed einde brengen. Hij vertelde dan ook erg te spreken te zijn over al deze belangeloze inzet en ook over de vele sponsoren. "Het doel om mensen met elkaar in contact te brengen en iets te doen aan hun eenzaamheid is zeker geslaagd". En nu maar hopen dat hij veel studiepunten krijgt voor zijn inspanningen.[l]