Het afgraven van de Bult van Pars gaat nu bliksemsnel. FOTO TIES STEEHOUWER
Het afgraven van de Bult van Pars gaat nu bliksemsnel. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Bult van Pars eerdaags geen bult meer

KLUNDERT – 210 jaar nadat de oorspronkelijke functie van de Bult van Pars werd opgeheven gaat hij de komende tijd dan toch eindelijk verdwijnen. Aan het eind van de zomer was er al begonnen met het afgraven maar door een te hoge PFAS-waarde moesten de werkzaamheden in september worden stil gelegd.

DOOR TIES STEEHOUWER

Verleden week is er weer begonnen met afgraven. Een groot deel van de vervuilde grond wordt even geparkeerd op en terrein aan de Vlietweg in Klundert. Het afgraven werd al eerder stil gelegd. De redenen waren toen dat de grond meer vervuild was dan eerder werd aangenomen en dat het budget flink werd overschreden.

Bastion

Oorspronkelijk werd de bult rond 1590 aangelegd als half bastion. Klundert kreeg toen zeven bastion en twee half bastions. Het andere half bastion lag daar waar de Hoogstraat overgaat in de Blauwe sluisdijk. Toen bleek dat de vesting Klundert in 1810 geen functie meer had werden veel bastions geslecht of aan het verval van de tijd overgelaten. De reden was dat een vesting zoals die van Klundert niet meer te verdedigen was omdat de aanvalswapens steeds krachtiger werden.

Franse troepen

Dat was al in 1793 gebleken toen de Franse troepen in een dag tijd zo door liepen naar het Stadhuisplein. De Bult van Pars werd niet geslecht omdat daar een molen opstond. De laatste eigenaar was de familie Pars die er eerst een oliemolen had en later een graan- en aardappelhandel. De gemeente Moerdijk is nu al jaren de eigenaar van de grond.

Historie

Met het afgraven van de bult verdwijnt er een stuk historie uit de kern van Klundert. In 1944 is dat ook al door oorlogsgeweld gebeurd maar nu dan op min of meer vrijwillige basis. Een deel van de bevolking was tegen te slechting maar de laatste tijd wordt dat deel steeds kleiner. Dat komt onder andere omdat het bestuur van de heemkundekring Die Overdraghe overstag is gegaan. Door de rommelige aanblik van het geheel begonnen steeds meer mensen zich aan de bult te storen. Saneren leek de enige mogelijkheid. Naast verontreinigingen zijn er in de bult ook spullen uit het verleden gevonden. Een groot deel daar van is veilig gesteld en wordt in Leiden bewaard. Als alle grond weg is dan is het de bedoeling dat er woningen komen. Er zal een projectontwikkelaar worden gezocht om een plan te maken.

Stadstafel

Samen met de stadstafel, de Klundertse heemkundekring 'Die Overdraghe' en ondernemersvereniging KOK wil de gemeente kijken wat de beste bestemming is voor het terrein. "En dan kunnen we altijd nog verwijzen naar de historie zoals die hier ooit was", legt wethouder Thomas Zwiers uit. "Bijvoorbeeld zoals we ook bij de voormalige Kasteeltuin in Zevenbergen hebben gedaan". De heemkundekring heeft bij monde van de voorzitter Kees Hendrikx hier wel oren naar. "Het liefst zou ik zien dat er van de straat te zien is wat er op die plek eeuwenlang is geweest maar iets in de bestrating die daar op wijst vinden wij als kring ook mooi".[l]