Nederlands jeugdkampioen zwaargewicht Jur Spijkers 'in duel' met een van de kinderen tijdens de clinic.
Nederlands jeugdkampioen zwaargewicht Jur Spijkers 'in duel' met een van de kinderen tijdens de clinic. Foto: Marjanne Dijkstra

Kinderen genieten van judoclinic in Klundert

KLUNDERT - In sporthal De Niervaert zijn woensdagmiddag 22 januari bijna vijftig kinderen bij elkaar om mee te doen met een judoclinic. Meer Moerdijk geeft daar in samenwerking met judoverenigingen uit Zevenbergen, Zevenbergschen Hoek en Klundert de mogelijkheid voor alle kinderen in Moerdijk om kennis te maken met de judosport.

DOOR MARJANNE DIJKSTRA

Behalve lekker zelf aan de slag met spelletjes en de beginselen van judo, zijn er ook clinics van Judoklub Klundert, Judovereniging Zevenbergen en J.C. Zevenbergschen Hoek en als klap op de vuurpijl wordt de middag opgeluisterd door de komst van meervoudig Nederlands jeugdkampioen zwaargewicht Jur Spijkers.
Jeroen Strootman van Meer Moerdijk vertelt: "We hadden nog wat budget over van lessen in het kader van schooljudo en besloten om een clinic te geven. Extra leuk maakt het natuurlijk dat Jur Snijders hierbij aanwezig is. Alle kinderen konden zich opgeven voor deze clinic, je hoefde niet per se lid te zijn van een judovereniging. In totaal hebben we vanmiddag 47 kinderen tussen de vier en 12 jaar rondlopen. Het is echt een mix: zo ongeveer de helft zit op judo en de andere helft niet." De middag is een afwisseling van stukjes clinic van de judoverenigingen en stukjes clinic van Jur Spijkers, waarbij de kinderen ook zelf aan de slag mogen.

Broekrok
Een van de judoverenigingen die iets laat zien op de middag is Judoklub Klundert. Johan van Dijk geeft in zijn hakama - "eigenlijk een broekrok" - een demonstratie van aiki budo. "Aiki budo is nét een andere tak van sport. Je mag het pas beoefenen vanaf twaalf jaar, omdat we vaak werken met bepaalde technieken, zoals polsklemmen, die bij jonge kinderen teveel kunnen beschadigen. Maar het is wel leuk om nu hier te kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is en ook ontzettend leuk om te zien hoeveel lol de kinderen hebben."

Zelfvertrouwen
Meervoudig Nederlands jeugdkampioen zwaargewicht Jur Spijkers demonstreert onder andere de 'grote binnenwaartse beenhaak' (een judoworp). Hij vertelt even later: "Het is wel even wennen om dit te doen. Er zit een jongen bij met een bruine band en er zijn kinderen die nog nooit hebben gejudood, dus ik zoek steeds naar de balans in de grote groep. Ik heb vooral teruggegrepen op de spelletjes die ik vroeger zelf heel erg leuk vond. Ik probeer de kinderen ook wat houdgreepjes aan te leren en het zo voor iedereen leuk te houden. Judo is gewoon een hele mooie sport voor kinderen. Het is goed voor hun motoriek, hun manieren - ik leerde er met twee woorden spreken -, en zeker ook voor hun zelfvertrouwen. In je judopak ben je allemaal gelijk. Voor mij is de middag geslaagd als alle kinderen hier een leuke middag hebben gehad."

Ondersteuning
Met de middag wil Meer Moerdijk de judosport samen met de judoverenigingen nog een keer introduceren bij de kinderen. Meer Moerdijk levert ondersteuning aan zowel verenigingen als scholen, zo vertelt Strootman. "De ene keer krijgen we een verzoek van een voetbalvereniging voor hulp bij een toernooi, de andere keer de vraag van de ponyvereniging of we een clinic kunnen regelen in samenwerking met de basisscholen, maar ook vanuit de basisscholen krijgen we vragen om aandacht te besteden aan bepaalde sporten. We gaan dan kijken waar de mogelijkheden liggen en welke partijen we aan elkaar kunnen linken. We doen dit ook op het vlak van cultuur, maar houden ons ook bezig met ambulant jongerenwerk."

Medaille
Terwijl Strootman vertelt, rennen en koprollen de kinderen met verhitte gezichtjes over de mat. Ze kijken ademloos naar de demonstraties en tussendoor krijgen de kinderen iets te drinken. De middag wordt natuurlijk afgesloten met een mooie medaille uit handen van Jur Spijkers.