FOTO TIES STEEHOUWER
FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

De Springplank eerste excellente school in Moerdijk

FIJNAART – De Openbare Basis School De Springplank kreeg uit handen van de plaatsvervangend directeur van de directie primair onderwijs van het ministerie van onderwijs, Mathilde Reitsma een uniek certificaat uitgereikt. Uniek omdat de onderscheiding excellente school de eerste is binnen de gemeente Moerdijk en ook uniek omdat slecht 2 procent van de basisscholen in Nederland dit certificaat hebben behaald. De directeur van De Springplank Judith Aardema vertelde dan ook erg trots te zijn op het predicaat en de bij de uitreiking aanwezige 130 leerlingen lieten met een daverend applaus merken dat ze het met hun directeur volkomen eens waren.

FOTO TIES STEEHOUWER

Het spreekt vanzelf dat het ministerie het predicaat Excellente School niet zomaar toekent. De directeur vertelde dan ook dat de hele school een lange weg heeft afgelegd om de onderscheiding in de wacht te slepen. Bij de uitreiking waren naast de kinderen, de leerkrachten en het oudercomité dan ook aanwezig het bestuur van de Openbare Scholen West-Brabant en de wethouder onderwijs van de gemeente Moerdijk Eef Schoneveld. Ook de wethouder vertelde trots te zijn op het predicaat excellente school. "Ik hoop dan ook dat deze onderscheiding zich als een olievlek naar de andere basisscholen zal uitbreiden". Hij was niet met lege handen naar Fijnaart gekomen maar had een cheque bij zich waarop stond dat er bij bank 250 euro klaar lag voor de school. Aardema vertelde dat er voor dat bedrag Engelse boeken zullen worden aangeschaft. Mariska Maris van het zwembad De Oester gaf als cadeau dat alle kinderen met een A diploma een middag gratis mochten zwemmen. Zij gaat met de directie van de school in conclaaf om het schoolzwemmen weer in te voeren.

Lessen Engels

Een belangrijke reden om de onderscheiding te krijgen was dat De Springplank voorop loopt in het geven van Engelse lessen. Deze lessen worden gegeven aan alle leerlingen. Zo krijgen de peuters al 15 minuten Engelse les van een vakleerkracht en krijgen de andere groepen per week een uur les van zowel een vakleerkracht als van hun eigen leerkracht. Aardema: "Als het Engelse vlaggetje op tafel komt dan weet iedereen dat er vanaf dat moment alleen maar Engels wordt gesproken". De reden dat de Engelse taal zoveel aandacht krijgt is dat "het dorp Fijnaart ligt in de omgeving van grote multinationals zoals Shell en Rijk Zwaan". "We merken dat dit onze leerlingen goed voorbereidt op de toekomst," aldus Judith Aardema. De school groeide in 5 jaar tijd van 86 naar 130 leerlingen.

Juryrapport

Het uitgebreide juryrapport is in diverse bewoordingen lovend over de Springplank. Er wordt gesproken over de relevantie voor alle leerlingen van de school, over de rijke leeromgeving, het brede draagvlak en over de heldere doelen die de leiding zichzelf stelt. Daarnaast vindt de jury dat er op de school een hoge oudertevredenheid is, dat er hoge opbrengsten zijn en dat niet alleen de leerlingen zich ontwikkelen maar ook de leerkrachten. Na het in ontvangst nemen van een doos met daarin het juryrapport, een schildje, om buiten aan de school te bevestigen en een vlag met daarop dat de school tot en met 2022 een excellente school is was het 's middags tijd om met de leerlingen feest te vieren. De leerlingen reden in een Engelse bus door het dorpen daarna was er en high tea.[l]