Voedselbank Moerdijk op zoek naar mensen onder hun radar

ZEVENBERGEN - De voedselbanken gaan ook in 2020 actief op zoek naar mensen die nu ‘onder hun radar’ vallen. Mensen die voldoen aan de toelatingsnormen maar om redenen als schaamte nog geen beroep doen op voedselbanken. De toelatingsnorm is in 2020 iets verruimd.

Nog te veel mensen weten de weg naar de voedselbanken niet te vinden of durven deze niet te nemen. De voedselbanken categoriseren de klanten ‘onder hun radar’ in vier groepen: klanten die niet weten, niet durven, niet kunnen of niet mogen komen.

“Uit onderzoek blijkt dat schaamte en trots de voornaamste redenen zijn om niet naar de voedselbank te gaan”, zegt Peter van Veelen, voorzitter van Voedselbank Moerdijk. “We willen dit jaar extra ons best doen om deze mensen te helpen om over de drempel te stappen en zich bij de Voedselbank te melden.”

Leo Wijnbelt, voorzitter van Voedselbanken Nederland over schaamte: "Als je ziek bent ga je naar het ziekenhuis, als je honger hebt naar de voedselbank. Dat is wat we met elkaar willen bereiken. Het is niet nodig om eenzaam en met lege koelkast thuis te zitten. De vrijwilligers van de voedselbanken staan klaar om te helpen."

De nieuwe toelatingsnormen voor 2020 zijn t.o.v. 2019 met € 5,- per persoon verhoogd. Er is voor gekozen om duidelijker zichtbaar te maken hoe de toelatingscriteria van de voedselbanken zich verhouden tot de Nibud minimum-voorbeeldbegroting. De nieuwe toelatingsnormen bedragen gemiddeld 45% van deze NIBUD-minimum-voorbeeld begroting. [l]