Sanne van der Mierden biedt de planten letterlijk een tweede leven.
Sanne van der Mierden biedt de planten letterlijk een tweede leven. Foto: Monique Jansen

Een tweede leven voor ongewenste kamerplant

KLUNDERT - Plantenasiel 'Een tweede leven' in Klundert vangt steeds meer kamerplanten op. Een klein jaar geleden begon Sanne van der Mierden met het opvangen van overbodig geworden groen in haar woning. Het begon allemaal met een uitgebluste lepelplant die ze van haar vriendin kreeg en weer oplapte. "Dat gaf een mooi resultaat. Ik vind het ook zonde om iets wat leeft zomaar weg te gooien, omdat het even niet meer bloeit", vertelt Sanne.

DOOR MONIQUE JANSEN

Veel mensen beschikken over onvoldoende kennis om een plant mooi te laten bloeien. Als bladeren gaan hangen, gooien de eigenaren ze al gauw bij het groen-, fruit- en tuinafval. "Veel planten verdrinken doordat ze veel te veel water krijgen. Ook komt het vaak voor dat een plant te weinig licht krijgt, omdat die een donkere hoek wordt gezet", geeft Sanne als voorbeelden. Elke plant heeft een eigen gebruiksaanwijzing. Het scheelt vaak een hoop om voor aanschaf van een plant eerst een boek of het internet te raadplegen om te kijken wat voor verzorging het stukje groen vraagt.

Opvallende eyecatchers

De huiskamer van Sanne staat op verschillende plekken vol met de mooiste planten. In de keuken groeien stekjes voorzichtig uit tot nieuw groen. Op de vensterbank prijkt een groot aantal cactussen. Daarnaast staan er opvallende eyecatchers, zoals een pannenkoekenplant, een bananenplant en een ananasplant. Natuurlijk ontbreken boompjes niet. Luchtbevochtigers zorgen er 24 uur per dag voor dat de planten niet verdrogen. Dat is vooral belangrijk voor tropische kamerplanten. Ook de kinderen van Sanne zijn enthousiast over het asiel. Zoon George (8) en dochter Sophie (4) helpen hun moeder graag met het geven van water en het maken van stekjes. "Mijn zoon roept dat we in een jungle wonen", lacht Sanne. In het asiel is van alles mogelijk. Zo is de grote bananenplant in bruikleen gegeven. "Ik heb toegezegd om te proberen er weer leven in te krijgen en dat is gelukt. Daarna gaat de plant weer terug naar de eigenaar. Natuurlijk geef ik nog advies over de verzorging", vertelt Sanne.

Nieuw tehuis

Veel planten blijven ook bij Sanne staan. Ze heeft nog voldoende ruimte in haar huis om al het groen neer te zetten. Daarnaast vertrekken er ook planten naar een nieuw huis. Ook komen mensen om te ruilen of om stekjes te kopen. De opbrengst daarvan stopt Sanne in spullen voor het asiel: plantenbehuizing en potgrond: "Ik ben nu aan het sparen voor een speciaal systeem dat daglicht nabootst in huis." Bijzonder is dat Sanne pas sinds enkele jaren groene vingers heeft. Ze heeft het zichzelf eigen gemaakt door boeken en websites over plantenverzorging te bestuderen. Daarnaast heeft ze veel geëxperimenteerd met het laten groeien van verschillende planten. Opvallend is dat de stekjes ook in de winter goed groeien. Vakliteratuur raadt juist aan om planten in de winter zoveel mogelijk met rust te laten. "Dat komt echt door de klimaatverandering", meent Sanne.

Veel voldoening

Het opknappen van de planten geeft de eigenaresse van 'Een tweede leven' veel voldoening: "Het is mooi om alles volop in bloei te zien staan. Je wordt er opgewekt van." Sanne heeft een moeilijke periode achter de rug. Het zorgen voor de planten maakte dat ze zich een stuk beter ging voelen. Het lukte haar om vele verdorde planten weer uit te laten groeien tot prachtige groene parels. Voor elke plant die in het asiel belandt, neemt ze uitgebreid de tijd. Elk stukje groen vraagt immers weer om andere verzorging. Bij 'Een tweede leven' zijn alle planten welkom: hangplanten, potplanten, cactussen en vetplanten. Daarnaast kan Sanne nog donaties gebruiken in de vorm van potgrond, voeding en kweekpotjes. Geïnteresseerd? Kijk op www.facebook.com/paeentweedeleven of mail naar plantenasieleentweedeleven@gmail.com.[l]