Bevolkingsonderzoek borstkanker in Fijnaart

FIJNAART - Het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker staat vanaf 19 februari op het parkeerterrein bij zwembad De Oester in Fijnaart.

Een op de zeven vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De meeste van deze vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar een uitnodiging voor dit gratis bevolkingsonderzoek. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2020 de vrouwen geboren in de jaren 1945 tot en met 1970. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. De röntgenfoto's worden beoordeeld door twee screeningsradiologen. Zij beoordelen de foto's onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een vrouw al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto's ook vergeleken met de oude foto's. Dankzij het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.

Informatie

Vrouwen uit Fijnaart met de postcodes 4793, 4794, 4796, 4797, 4671 RN worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van 19 februari t/m eind maart te vinden op parkeerterrein zwembad De Oester, Prins Margrietstraat 11, Fijnaart.

Onze informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur bereikbaar via tel. 0880001350. Voor meer informatie: www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. [l]