Vrijwilligers zijn klaar om nog een keer een flitsende soosavond te houden. FOTO CHARLOTTE DEN REIJER
Vrijwilligers zijn klaar om nog een keer een flitsende soosavond te houden. FOTO CHARLOTTE DEN REIJER Foto: Charlotte den Reijer

Reünie van Soos CATCH'88 op Valentijnsdag

ZEVENBERGSCHEN HOEK – Als het enthousiasme van moeder Elly Ackermans en dochter Charlotte graadmeter zijn voor het beoogde succes van de eenmalige reünie van soos CATCH'88 op vrijdag 14 februari, dan kan herhaling daarvan bijna niet uitblijven.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Eind 2005 werd het gemeenschapshuis De Zevensprong danig gerenoveerd. Dat betekende dat er een rookverbod kwam en een aantal andere nieuwe regels, waardoor de organisatie, onder auspiciën van Stichting Kultureel Werk, het voor gezien hield. De vrijdagavonden zouden nooit meer hetzelfde kunnen zijn, dus werd er gestopt.

Historie

"In de jaren 70 kenden we in het dorp al een jeugdsoos die Walhalla heette", steekt initiatiefneemster Elly Ackermans van wal. "In 1988 kwam daar de nieuwe jeugdsoos CATCH' 88 voor in de plaats. Na enkele opstartjaren, werd de soos vanaf 1995 uitermate succesvol en kwamen er op de vrijdagavonden zo'n 200 jongeren af. Eerst vooral uit Zevenbergschen Hoek zelf, maar al gaandeweg ook vanuit de hele regio". Dochter Charlotte somt zomaar een rijtje op: "De jeugd kwam uit Hooge- en Lage Zwaluwe, Made, Klundert, Terheijden en Moerdijk. Ze hoorden van elkaar op school dat het hier in Zevenbergschen Hoek altijd bijzonder gezellig was, dus trok dat behoorlijk wat belangstelling".

'Het was altijd bijzonder gezellig'

Vertrouwen

Elly vond het succes niet vanzelfsprekend maar wel logisch. "De jeugd die net naar het voortgezet onderwijs ging deed bij ons in het dorp 'uitgaanservaring' op. De ouders brachten hun kinderen naar de Soos en ze wisten dat wij er alles aan deden om ze te vermaken. Dat vertrouwen bleek uiteindelijk ook de basis voor de drukte die er om de andere week naar De Zevensprong kwam". In die tijd waren de regels rond alcohol en roken veel soepeler. Toen door de renovatie de regels veranderden, was het snel gedaan met de pret, en kwam er einde aan een tijdperk.

Reünie

Maar zoals dat vaak bij dit soort succesvolle initiatieven gaat, kruipt het bloed waar het niet gaan kan. "En daarom komt er op vrijdagavond 14 februari, inderdaad op Valentijnsdag, eenmalig een reünie voor al die jongeren die inmiddels wat jaartjes ouder zijn geworden, maar graag nog eens de sfeer van weleer willen proeven", vat Charlotte het doel van de avond samen. "Voor 4 euro kan men een avond genieten van nostalgische muziek, met de DJ's van weleer. We starten om 20.00 uur en sluiten om 01.00 uur af". Toon Ackermans, de echtgenoot van Elly heeft inmiddels de discoverlichting weer van de zolder gehaald en hoopt op die manier de sfeer uit die tijd nog eens een keertje terug te brengen.

'Voorverkoop is hard gegaan'

Belangstelling

"En dat er belangstelling is blijkt wel uit de voorverkoop", melden moeder en dochter in koor. Medio januari waren er inmiddels 130 kaarten verkocht. "Dat betekent dat er, vanwege veiligheidsoverwegingen, nog zo'n 50 kaarten beschikbaar zijn". Die kaarten kunnen nog besteld worden via elly.ackermans@hotmail.com. "En daarmee komt er nog eenmaal de tijd van toen terug. Het wordt in ieder geval een nostalgisch avondje", besluiten de dames.[l]