Pilot met flexibel openbaar vervoer valt in de smaak

MOERDIJK - De gemeente Moerdijk is tevreden met de resultaten tot dusver van het nieuwe vervoerssysteem Bravoflex. Dat blijkt uit een tussentijdse evaluatie van deze pilot van twee jaar.

DOOR MONIQUE JANSEN

Sinds de introductie tot en met september 2019 waren er gemiddeld 113 ritten per maand. Dit komt neer op 1.131 ritten en 1.402 reizigers voor de totale periode. Met dit flexibele vervoerssysteem op afroep kunnen reizigers in de avonduren en weekenden kriskras door Moerdijk reizen, zonder vaste route of dienstregeling.

Zondagen

"Een uitstekend resultaat. Ik ben ook blij om te horen dat reizigers met een rapportcijfer van 8,4 positief zijn over de pilot Bravoflex Moerdijk", licht wethouder Thomas Zwiers toe. "De reizigers gaven bij de evaluatie aan het zeer prettig te vinden niet meer afhankelijk te zijn van de reguliere buslijn naar Moerdijk. De eerste resultaten laten dan ook zien dat reizigers op een ander tijdstip zijn gaan reizen. Met name op zondagen wordt Bravoflex veel gebruikt en de meeste reizen vinden plaats van station Zevenbergen naar Zevenbergse Poort in Klundert, van station Zevenbergen naar halte Langeweg of naar halte Nieuwe Molen in Fijnaart. Daarnaast laat de evaluatie zien dat Bravoflex ook als alternatief voor andere vervoersmiddelen wordt gebruikt."

App
Ook laat de tussenevaluatie zien dat vrijwel iedereen de rit reserveerde via de OV flex app. De gebruiksvriendelijkheid van de OV flex app krijgt gemiddeld een 6,2 en reisinformatie via de app een 6,6. Hoogstwaarschijnlijk heeft de lagere beoordeling te maken met wat opstartproblemen rondom de applicatie. Deze technische problemen waren bekend en de app werkt inmiddels al geruime tijd volledig. Bravoflex is een flexibele vervoersservice op afroep voor inwoners van gemeente Moerdijk en bezoekers van deze gemeente. Reizigers kunnen binnen het vervoersgebied van halte naar halte reizen, zonder vaste route of dienstregeling. Bravoflex rijdt met kleine busjes of taxi's van maandag tot en met vrijdag in de avonduren van 19.00 tot 00.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 09.00 tot 00.00 uur. Bravoflex rijdt binnen de gemeente Moerdijk (Willemstad, Helwijk, Heijningen, Fijnaart, Standdaarbuiten, Noordhoek, Klundert, Moerdijk, Zevenbergen, Langeweg, en Zevenbergschen Hoek) en vier aangewezen OV-knooppunten.[l]