Dergelijke borden komen in de hele gemeente te hangen. FOTO TIES STEEHOUWER
Dergelijke borden komen in de hele gemeente te hangen. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Moerdijk op de kaart door Vuelta-etappe

MOERDIJK – Op zondag 16 augustus komt de derde etappe van de Spaanse wielerronde De Vuelta over het grondgebied van de gemeente Moerdijk. De gemeente Moerdijk wil daar een "mooi feestje" van maken en blijkbaar vinden de burgers dat ook. Bijna veertig 40 mensen hadden gehoor gegeven aan een oproep van de gemeente om daar eens over na te denken. Dat nadenken gebeurde verleden week in de Stad Klundert.

DOOR TIES STEEHOUWER

Daar waren vertegenwoordigers van wielerclubs, horeca, de gemeente en wielerliefhebbers bijeen in een voor de gelegenheid ingericht Vuelta Café. Michel Reinders de directeur van Brabant Sport vertelde wat er allemaal tot nu toe op de rol stond in andere Brabantse gemeenten en hij overhandigde aan wethouder Eef Schoneveld een bord met de tekst "doorkomstgemeente". Er komen nog meer borden die onder de diverse plaatsnaamborden worden bevestigd.

Route

Stephanie Verdoolaege van de gemeente gaf voordat iedereen aan het meedenken sloeg uitleg over de route die de renners en de volgkaravaan door de gemeente aflegt. Ze komen de gemeente Moerdijk binnen via de Langeweg vanaf Wagenberg. Als eerste kern wordt Zevenbergen aangedaan maar ze blijven op de Provincialeweg tot Klundert. Via de Zevenbergseweg, de Molenberglaan, de Kaaibrug en de Oliemolenstraat wordt Klundert verlaten richting Fijnaart via de Stoofdijk en de Boerendijk. De renners rijden dwars door Fijnaart via de Kadedijk en Molenstraat en verlaten dit dorp langs de Appelaarsedijk.

Plaatselijk helden

Verdoolaege vertelde dat Moerdijk niet over grote wielrenners uit heden en verleden beschikt zoals Jan Jansen en Joop Zoetemelk. Wel zijn in Fijnaart geboren Wim van Est en zijn broer Piet van Est en in Klundert Piet van der Horst die in 1928 een zilveren medaille won op de Olympische Spelen op het baannummer ploegenachtervolging. Met de namen van deze renners zou langs het parkoers iets gedaan kunnen worden. Wielerpromotie Fijnaart had bij monde van Ad Dierks daar al over nagedacht. "Bij het geboortehuis van Wim van Est gaan we in eider geval iets doen en ook houden we een specials toertocht."

Stad Klundert

Benjamin Eland van de Stad Klundert had ook al wat plannen paraat. "Wij denken aan een dikke banden race waarbij we de rennertjes misschien wel door de voormalige kerk laten rijden. Voor de Stad Klundert komt een groot terras en een scherm waarop de race is te zien". Een mooi punt omdat het peloton komende vanuit de Molenberglaan via een linkse bocht de Oliemolenstraat in rijdt. Ook in Zevenbergen wordt gedacht over een groot scherm langs het parkoers. Zij die iets willen organiseren kunnen van de gemeente Moerdijk subsidie kregen. Aanvragen kan via www.moerdijk.nl/vuelta en via stephanie.verdoolaege@moerdijk.nl. Via de site kan men ook ideeën kwijt.[l]