Luisteren naar de geluidsoverlast vanaf het viaduct. FOTO'S TIES STEEHOUWER
Luisteren naar de geluidsoverlast vanaf het viaduct. FOTO'S TIES STEEHOUWER Foto:

Minister Van Nieuwenhuizen luistert naar herrie

HELWIJK/HEIJNINGEN- Minister Cora van Nieuwenhuizen bezocht de kernen Helwijk en Heijningen om nu eens met eigen oren te ervaren hoeveel de inwoners last hebben van de herrie van de rijksweg A4/A29. De minister was uitgenodigd door de bewoners van deze kernen omdat ze al jaren geluidsoverlast ervaren van het toenemende verkeer op bovengenoemde weg tussen Rotterdam en Antwerpen. Voor haar bezoek was ruim anderhalf uur uitgetrokken maar het werden er ruim twee omdat de bewoners heel wat te vertellen hadden en ook omdat er veel te luisteren viel.

DOOR TIES STEEHOUWER

De minister nam ruim de tijd om naar iedereen te luisteren en te vertellen wat zij eventueel zou kunnen doen aan de geluidsoverlast. Zij werd vergezeld over de dijken van de kernen door burgemeester Jac Klijs, wethouder Désirée Brummans, enkele raadsleden, gemeente ambtenaren, pers en inwoners. Door deze inwoners werd ze bijgepraat over de geschiedenis van de geluidsoverlast en over de moeilijkheden die er door hen waren ondervonden om deze overlast te doen minderen. De eerste stop van het gezelschap was bij het huis van Jos Bezemer aan de Helsedijk. Klijs en Nieuwenhuijzen namen daar gezellig op de bank in de huiskamer plaats en hadden zo te zien de grootste lol. "Nee, ik vind het nog te vroeg voor worstenbrood".

Werkgroep

Een lid van de werkgroep Leefomgeving Helwijk/Willemstad Thijs de Witte vertelde dat hoewel het huis niet vlak bij de rijksweg ligt men toch veel last heeft van het voortdurende lawaai en fijnstof. De Witte: "Wij pleiten heel sterk voor een aarden wal en het aanplanten van bomen en struiken. Dit is landschappelijk uitstekend in te passen. Met een aarden wal kunnen de eerste honderden bomen er alvast maar staan en worden de problemen met geluid, andere overlast en de gezondheid van de omwonenden teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau". Klijs: "Aan een natuurlijke oplossing hier Helwijk willen wij wel meewerken". De Witte: "Dat is dan alvast binnen".

Toerisme

Helemaal aan het einde van de Helsedijk vlak fort de Hel en ook vlak bij de rijksweg luisterde het gezelschap vervolgens naar de herrie daarvan. Fortwachter Pieter Korteweg vertelde dat toeristisch Moerdijk in het gedrang komt door de al jaren toenemende herrie. Na een ritje naar Heijningen werd er gestopt vlak naast de overlastgevende weg. Hier had Jasper Visser zich goed voorbereid op het bezoek. Vlot vertelde hij over de geschiedenis van de weg en het gesteggel met decibels, aarden wallen en geluidschermen. "In 1913 was deze weg nog een doodlopende weg. Drie kilometer verder hielt hij op als snelweg. Overdag was er toen met 15.000 voertuigen nog nauwelijks verkeer". Hij vertelde dat de weg in 2014 van A29 werd omgedoopt tot A4. Het resultaat was dat het verkeer steeds drukker werd. Vooral het vrachtverkeer nam flink toe en dat resulteerde in 2019 tot 39.000 voertuigen per dag. Zo nu en dan was Visser maar net boven de herrie uit te horen.

Verzet

Al in 2014 luidde de werkgroep leefomgeving Heijningen A4 de noodklok. Aan Rijkswaterstaat werd verzocht om schermen aan te leggen maar die verschool zich achter het argument dat het hier geen nieuwe weg betrof. Geen schermen dus. Verleden jaar stelde Rijkswaterstaat voor om lage schermen aan te leggen maar hierdoor wordt het geluidsniveau maar verlaagd met een halve decibel. Visser: "De schermen moeten om echt effect te hebben minimaal 4 meter hoog zijn". Na het verhaal van Jasper Visser toog het gezelschap naar de slaapkamer van René en Ilja de Jong. "Als om 5 uur het verkeer op gang komt dat wordt ik wakker van het lawaai en slaap daarna niet echt meer in".

Geduldig

De minister hoorde alles geduldig aan, stelde hier een daar een vraag maar moest aan het eind van het bezoek toegeven dat ze alleen maar toe kon zeggen dat ze het dossier nog eens goed zou bestuderen. "Tenslotte ben ik minister van alle inwoners van Nederland en bijna overal hebben de mensen te kampen met geluidsproblemen. Ik ga alles eens op een rijtje zetten en ben blij dat ik zelf nu eens ervaren heb wat u al jaren ervaart."[l]

Minister Van Nieuwenhuizen en burgemeester Klijs op de bank van Jos Bezemer.