De directeur van basisschool de Hoeksteen aan het woord. FOTO TIES STEEHOUWER
De directeur van basisschool de Hoeksteen aan het woord. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Voortraject Zevensprong is vlot getrokken

ZEVENBERGSCHEN HOEK – Wendy Roelen, de projectleider van het nieuwe gemeenschapshuis en school was verleden week in buurthuis de Zevensprong op twee manieren een gelukkig mens. Ten eerste was ze aan het begin van de avond blij verrast door de grote opkomst en dat herhaalde zich aan het eind van de avond toen bleek dat er zich liefst 16 mensen hadden opgegeven om in de werkgroep te gaan zitten. "Nu kunnen we, door dit aantal, een harde kern creëren met daaromheen groepjes die meedenken en andere taken uitvoeren". Zij vertelde dat ze er van te voren een hard hoofd in had gehad of er zich wel voldoende mensen zouden aanmelden.

DOOR TIES STEEHOUWER

Op de eerste avond, verleden jaar april, was er nog niemand genegen om in de werkgroep te gaan zitten zodat het project dreigde stil te vallen. "De consequentie zou dan kunnen zijn dat er geen nieuw gemeenschapshuis zou komen. De nieuwe school zou dan wel gewoon door hebben kunnen gaan". Het is de bedoeling dat over drie jaar als alles af is er uit de werkgroep een beheerstichting wordt gevormd omdat de oude van de Zevensprong er dan mee stopt. Het opstarten van een werkgroep en het zoeken van mensen daarvoor ging zoals gezegd niet vanzelf. Ook op de avond verleden week was er nog veel aarzeling. Wat misschien geholpen heeft om de mensen over de streep te trekken was het verhaal van Nel van Meel en Jan de Visser van de Ankerkuil in Moerdijk.

Enquête

Voordat de avond begon had Wendy Roelen een kleine enquête gehouden om te peilen wat de beweegredenen waren van de bezoekers om de avond te bezoeken. De antwoorden varieerden van 'nieuwsgierig', 'wat kan ik bijdragen', 'ik ben benieuwd en belangrijk voor de toekomst van mijn kinderen.' Uit de toelichting van Roelen en wethouder Eef Schoneveld bleek dat zowel de school als de Zevensprong na 50 jaar niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Schoneveld: "Het geheel moet iets apartst worden en daar kunnen jullie bij helpen." Het is de bedoeling dat het gemeenschapshuis en de school een geheel worden.

Beheerstichting

Zoals gezegd vertelden Nel van Meel en Jan de Visser over de haken en ogen om een gemeenschapshuis op de rail te krijgen en te houden. "Daar zijn nogal wat mensen voor nodig. Zo moeten er mensen zijn om schoon te maken, de drankjes te serveren en de deuren open te zetten". Jan de Visser vertelde dat er uiteindelijk geld bij moet: "Wij huren het gebouw van de gemeente en die huurt het weer van de woningstichting, de eigenaar."" De gemeente hanteert voor alle gemeenschapshuizen in de gemeente dezelfde tarieven. De nieuwe Zevensprong wordt niet groter dan het huidige. Hoe het er uit gaat zien is nog niet bekend. Eerst moet de werkgroep uit gaan zoeken wie er gebruik van gaat maken en wat hun wensen zijn. Schoneveld: "Het moet een gebouw worden van Zevenbergschen Hoek en voor Zevenbergschen Hoek."[l]