Het schip wordt aan alle kanten bekeken. FOTO TIES STEEHOUWER
Het schip wordt aan alle kanten bekeken. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Havenbedrijf krijgt modelschip aangeboden

MOERDIJK – In het kantoor van het Havenbedrijf Moerdijk werd verleden week een klein feestje gebouwd omdat de directeur Ferdinand van den Oever een prachtig modelschip in ontvangst mocht nemen. Het schip is in twaalf jaar tijd gebouwd door de 94-jarige Sjaak van den Elshout uit Fijnaart.

DOOR TIES STEEHOUWER

De vroegere binnenvaartschipper heeft zich met de bouw van de Palembang er niet met een Jantje van Leiden afgemaakt. Het schip met de afmeting van 177 centimeter lang en 35 centimeter breed is helemaal met de hand gemaakt. Trots laat de modelbouwer dan ook zien dat alles wat bewegen kan beweegt.

Liefde voor binnenvaart

Dat alle onderdelen handgemaakt zijn en het schip écht kan varen, maken het modelschip extra bijzonder. De overdracht werd een feestelijke gebeurtenis waarbij ook burgemeester Jac Klijs, notaris Marco Stout en het personeel van het Havenbedrijf Moerdijk aanwezig waren. Passie voor scheepvaart en alles wat daarbij hoort. Dat is de grote inspiratiebron geweest voor Van den Elshout bij het maken van dit modelschip. Voordat het echtpaar zich aan wal vestigde, waren zij jarenlang binnenvaartschippers. "Ook in hun huis in Fijnaart zie je deze liefde terug" vertelde burgemeester Klijs. Hij vertelde dat hij vijf jaar geleden bij het echtpaar op bezoek was om hen te feliciteren met hun zestigjarig huwelijk.

Gemeentehuis

Omdat Van den Elshout zag dat de burgemeester enthousiast was besloot hij het schip aan te bieden aan de gemeente Moerdijk met de bedoeling om het in de hal van het stadhuis in Zevenbergen te plaatsen. Klijs: "Ik vond dat een prima idee maar besefte ook dat wij weinig met zeevaart hebben". Hij besloot het havenschap te vragen of zij het konden plaatsen. Dat kon maar de maker wilde er dan wel eerst een kade bij maken. Het modelschip is gebaseerd op vrachtschepen uit de jaren '60. De naam "Palembang" verwijst naar de hoofdstad van Indonesische provincie Zuid-Sumatra en komt voort uit de tijd dat de maker diende in Nederlands-Indië.

Eigen binnenvaartschip

Sjaak van Elshout en ook zijn vrouw Annie komen uit een echte binnenvaartfamilie. Samen voeren ze tientallen jaar op hun eigen binnenvaartschip de Rijn op en af. "Mijn vrouw als matroos en ik in de stuurhut maar toen ik besefte dat dat voor haar gevaarlijk kon zijn hebben we de rollen omgedraaid en dat beviel ook prima". 15 jaar voordat ze aan de wal gingen wonen kochten ze een huis in Fijnaart. "Daar krijg ik een klein kamertje als werkplaats zodat ik niet iedere avond alles op hoefde op te ruimen". "En ik zorgde voor de koffie" voegt Annie toe. Het prachtige model staat nu in de Boardroom en de "Palembang" is zowel vanuit binnen als van buiten te bewonderen. Het echtpaar heeft het in bruikleen gegeven. In de directiekamer van het havenbedrijf staan nog meer modelschepen maar die zijn volgens burgemeester Jac. Klijs "meer Ikeastijl, die van de heer Van der Elshout is meer hogeschool".[l]