Openingsviering carnaval 2020 in Langeweg

LANGEWEG - Vrijdag 21 februari reikte prins Martienus den 1e, 3 Langewegse onderscheidingen "Vriend van Langeweg" uit. Deze onderscheiding is een blijk van waardering voor personen die zich inzetten voor de Langewegse gemeenschap, in de meest brede zin van het woord.

De onderscheiding bestaat uit een speld, met de afbeelding van de Langewegse vlag, een oorkonde en een vermelding in het boek "Vrienden van Langeweg" waarin alle onderscheiden personen worden opgetekend, met de argumenten waarom zij zijn voorgedragen voor deze onderscheiding. Dit boek ligt ter inzage in Dorpshuis Ons Stedeke aan de Kloosterlaan in Langeweg. Het initiatief tot de onderscheiding is genomen door Carnavalsstichting De Slikgatse Kemphanen en de Wijkvereniging van Langeweg. Het comité "Vrienden van Langeweg", onderdeel van de Wijkvereniging, zorgt voor de uitvoering van de taken. Personen of verenigingen die mensen willen voordragen voor deze onderscheiding, kunnen zich wenden tot het comité.

Prins Martienus den 1e, heeft in de gebedsviering, kort nadat hij als prins carnaval van Slikgat 2020 geïnstalleerd was en van Burgemeester Klijs de sleutels van Langeweg had ontvangen, onderscheidingen "Vriend van Langeweg" uitgereikt aan:

Toos van Nispen van Alphen. Toos is jarenlang vrijwilligers geweest bij SKW Langeweg, met name bij de instuif, kinderkamp en DILOZ. Toos heeft deze functies vervuld in de zaal boven de oude gymzaal, De Blokhut en dorpshuis Ons Stedeke. Daarnaast is Toos meer dan 30 jaar overblijfmoeder geweest op de Mariaschool in Langeweg, heeft ze kindermiddagen mee georganiseerd met carnaval, heeft ze in het kerkbestuur van Langeweg gezeten en was ze de laatste jaren vrijwillig medewerkster in dorpshuis Ons Stedeke.

Joke van GInneke van Alphen heeft de EHBO vereniging mee opgericht en was vervolgens meer dan 50 jaar secretaris in het bestuur. Ze was vrijwilliger in dorpshuis Ons Stedeke en heeft voor voetbalvereniging VOV jarenlang de tenues gewassen. Joke is aanspreekpunt voor de damesgymclub en ze was lid van de werkgroep kerkversiering van de kerk in Langeweg en Zevenbergschenhoek. Ze heeft ook heel lang de collecte voor de Hartstichting verzorgt.

John van Opdorp is al meer dan 45 jaar vrijwillig medewerker in de kringloopwinkel van Emmaus Langeweg. Hij is bestuurslid van heemkundekring De Vlasselt en heeft de geschiedenis van Langeweg in foto's en verhalen vastgelegd. Hij was gemeenteraadslid namens de Hoekse Lijst en is ook bekend als organist in kerken in de regio. Hij was bestuurslid van de wijkvereniging van Langeweg en is sinds kort lid van de onderhoudsgroep van de begraafplaats. Hij is ook beheerder van die begraafplaats namens de Immanuelparochie, waar hij ook de functie van secretaris in het bestuur vervult.

Namens de gemeente mochten Toos, Joke en John een bos bloemen ontvangen uit handen van de burgemeester. De nieuwe "Vrienden van Langeweg"" kregen van de wijkvereniging van Langeweg een receptie aangeboden na afloop van de gebedsviering. [l]