De burgemeester spreekt oud-wethouder Zwiers toe. FOTO TIES STEEHOUWER
De burgemeester spreekt oud-wethouder Zwiers toe. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Erepenning van Moerdijk voor Thomas Zwiers

ZEVENBERGEN - Oud-wethouder Thomas Zwiers heeft donderdag op een drukke afscheidsbijeenkomst in theater De Borgh in Zevenbergen officieel afscheid genomen. Burgemeester Jac Klijs reikte hem de erepenning van de gemeente uit. "De langdurige inzet en wijze waarop Thomas Zwiers de functies raadslid van de gemeente Moerdijk (2010-2014) en wethouder van de gemeente Moerdijk (2014-2020) heeft vervuld, hebben een bijzondere waarde gehad voor de gemeente Moerdijk", aldus de burgemeester.

FOTO TIES STEEHOUWER

Voorafgaande aan de uitreiking van de penning werd er door diverse sprekers stil gestaan bij het politieke leven en de persoon van de oud wethouder. Erik van der Linde, de fractievoorzitter van de VVD-fractie in de gemeenteraad van Moerdijk vond Thomas Zwiers een echte liberaal en wethouder Eef Schoneveld voegde er aan toe een hem een VVD'er te vinden met een sociaal hart. Dat bleek onder andere uit het gegeven dat hij zich inzette voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat deed hij als voorzitter van het Werkplein West-Brabant. Zo werd er voor acht statushouders werk gevonden op het industrieterrein Moerdijk.

Mild

Veel milde woorden dus voor de scheidende wethouder maar burgemeester Klijs zette ook wat kanttekeningen. "Toen je nog in de raad zat stelde je vaak vervelende vragen maar toen je eenmaal wethouder was hebben we toch goed samengewerkt". "Eigenlijk was ik niet verrast toen je aankondigde er mee te gaan stoppen. Je had wel heel veel dossiers op je bordje liggen, misschien wel te veel". "Ik noem de verkeerssituatie in Zevenbergschen Hoek die we nog steeds niet hebben opgelost, de aanlegsteiger in Willemstad en de rondweg in Klundert die ook maar door blijft sudderen".

Carrière

In zijn nawoord blikte Thomas Zwiers op zijn politieke carrière en bedankte iedereen die had gereageerd op zijn afscheid. "Ik vind dat hartverwarmend". "Ik wil wel zeggen dat het de eerste dagen ook wat onwerkelijk was om geen wethouder meer te zijn". "Wat maakte dat voor mij zo leuk? Ik denk dat dat vooral toch komt, omdat je echt het verschil kunt maken door dingen te doen en dat de resultaten dan ook zo zichtbaar en tastbaar zijn. Hij vertelde dat hij zich steeds meer is gaan realiseren dat cijfers belangrijk zijn. Maar nog belangrijker zijn de verhalen achter de cijfers. Het verhaal te horen van mensen die door aan het werk te zijn gegaan, na lange tijd werkeloos te zijn geweest, weer een doel hebben gekregen in het leven, de toekomst weer zien zitten. Dat zelfde heb ik ook bij het grootste project in het bestaan van onze gemeente, het centrumplan in Zevenbergen. Een ontwikkeling die niet alleen goed is voor Zevenbergen, maar voor de gehele gemeente. Het houdt de mensen bezig, het voegt waarde toe en het is leuk om te zien dat vele sceptici uiteindelijk ook ambassadeur worden nu enkele concrete resultaten zoals de markt steeds meer zichtbaar worden".[l]