Wethouder Jack van Dorst en projectleider Dirk Bouwens inspecteren het terrein.
Wethouder Jack van Dorst en projectleider Dirk Bouwens inspecteren het terrein. Foto: Marjanne Dijkstra

Dorpsentree van Helwijk ziet er stralend uit

HELWIJK - Aan de Koningin Julianalaan in Helwijk werd woensdagmiddag feestelijk de nieuwe dorpsentree van Helwijk geopend. De afgelopen maanden is daar hard gewerkt aan de riolering en kregen meteen de bestrating en het groen een facelift.

DOOR MARJANNE DIJKSTRA

Wethouder Jack van Dorst kwam de situatie persoonlijk inspecteren. "Het was nuttig én nodig dat de dorpsentree van Helwijk werd aangepakt. Er waren grote problemen met de riolering en er is toen besloten om de bestrating, verlichting en het wegdek ook mee te nemen in de plannen. Met diverse bijeenkomsten zijn we tot deze werkzaamheden gekomen en we hebben de keuze voor materialen en kleurstelling bij de inwoners neergelegd." Ook het groen is aangepakt, stelt de wethouder. "Al zie je dat nu nog niet helemaal, maar dat komt in de komende maanden wel. Belangrijk vind ik dat we samen met de inwoners ervoor gezorgd dat het hier weer mooi is. Met de input van de inwoners konden we naar ieders tevredenheid dit deel van Helwijk opleveren."

Kopje
De wethouder vertelt verder: "In dit project kwam alles samen waar ik wethouder voor ben geworden. Zo zit hier een heel groot stuk inwonerparticipatie in. Ik kom hier zelf regelmatig, maar niet zo vaak als de mensen die hier wonen. Wie zijn wij dan om te bepalen wat er hier moest gebeuren? Ook de rioleringsproblematiek lag op mijn bordje en financiën is iets wat in mijn pakket zit. Er is 825.000 euro gestoken in de kern Helwijk. Dat betalen we gezamenlijk, maar het is belangrijk dat Helwijk de impuls kreeg die ze nodig had voor de komende jaren."

Vertraging
Projectleider Dirk Bouwens van de gemeente kijkt tevreden rond: "We hebben een complete vervanging van het riool gedaan en daarbij ook een gescheiden stelsel aangelegd. De problematiek met het riool liep al enige jaren en het is mooi dat we nu alles meteen hebben kunnen meenemen. Het is jammer van de vertraging, want het liefst hadden we deze werkzaamheden al voor de kerst af gehad. Door de vondst van een granaat en de vondst van PFAS in de grond - waarvoor een speciaal gronddepot moest worden gerealiseerd om de grond veilig af te voeren - is dat helaas later geworden, maar het is wel naar ieders tevredenheid afgerond."

Bewoners
De meeste bewoners genieten van hun taartje in een de tent op het terrein. Ze zijn blij dat de problematiek met de riolering over is. Mevrouw Peters is een van hen, maar ze heeft een kleine kanttekening. "Ik woon precies op het stuk waar de werkzaamheden zijn gestopt en heb nu al even last van stank. Dat is vervelend, want we hebben ook in de ellende gezeten. Het is hier wel schitterend geworden, met een bredere straat, mooie parkeerplaatsen." Projectleider Bouwens meldt dat nog gekeken wordt naar de problematiek van mevrouw Peters.

Afbeelding
Afbeelding