Aanleg noordelijke randweg Zevenbergen vertraagd

ZEVENBERGEN - De aanleg van de noordelijke randweg in Zevenbergen is vertraagd. Reden is dat één van de eigenaren de benodigde gronden niet wilt verkopen. Daardoor zet de provincie Noord-Brabant de onteigeningsprocedure in werking. Daardoor stokt de uitvoering van het project.

DOOR MONIQUE JANSEN

Een dergelijke onteigeningsprocedure duurt gemiddeld twee jaar. Daarnaast heeft ook dit project te maken met de landelijke perikelen rondom PFAS en stikstof. De Raad van State vernietigde vorig jaar het landelijke stikstofprogramma. Daardoor is de provincie Noord-Brabant op dit moment niet in staat stikstofberekeningen te maken voor de noordelijke randweg. Ook mag grond met PFAS niet zomaar worden hergebruikt. PFAS zijn chemische stoffen die door menselijk productie zijn gemaakt en wijdverbreid voorkomen.

Betere doorstroming

De randweg moet ervoor zorgen dat het verkeer in en rond Zevenbergen een stuk beter doorstroomt. Bovendien is de weg belangrijk voor de ontwikkeling van Zevenbergen Noord en de verbinding van dit gebied met het Zevenbergse centrum. De randweg, die wordt aangelegd in opdracht van de provincie Noord-Brabant, wordt zo'n twee kilometer lang en loopt met een boog om het noordelijk deel van Zevenbergen heen. Zodra deze nieuwe 80-kilometerweg er ligt, wordt de huidige provinciale weg die vlak langs Zevenbergen loopt, afgeschaald tot een gemeentelijke weg. In die weg komt een brug, waarmee de Zevenbergse haven die op dit moment wordt aangelegd voor boten bereikbaar wordt.

Schop in de grond

Het was de bedoeling dat de randweg in 2022 gereed zou zijn, maar dat is niet meer haalbaar. De gemeente verwacht dat de schop op zijn vroegst begin 2022 de grond ingaat. Midden 2023 volgt dan de oplevering van de weg en kan het verkeer er voor het eerst overheen razen. "Voor gemeentelijke plannen of projecten in de directe omgeving van de randweg heeft dit verder geen nadelige gevolgen", meldt burgemeester Jac Klijs in een brief aan de gemeenteraad. De gemeente betaalt aan het project zo'n 800.000 euro. De provincie Noord-Brabant financiert de rest. In totaal kost de nieuwe weg minimaal 37,5 miljoen euro.[l]