In het voormalige hotel wonen ongeveer 150 mensen. FOTO TIES STEEHOUWER
In het voormalige hotel wonen ongeveer 150 mensen. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Geen extra arbeidsmigranten Port of Moerdijk

MOERDIJK - Het college van burgemeester en wethouders verleent geen medewerking aan het realiseren van een gebouw naast hotel Port of Moerdijk.

DOOR ONZE REDACTIE

De exploitant wil met dit gebouw 200 extra arbeidsmigranten op het perceel huisvesten. In 2018 kreeg Port of Moerdijk al toestemming om in het bestaande hotel maximaal 146 arbeidsmigranten onder te brengen.

Onacceptabel

Het college heeft besloten geen medewerking te verlenen aan het verzoek, omdat het initiatief onvoldoende parkeergelegenheid realiseert. Daarnaast vinden burgemeester en wethouders het aantal te huisvesten personen onacceptabel. Ook zijn zij van mening dat de tijdelijkheid van het initiatief onvoldoende kan worden gemotiveerd. Om deze redenen acht het college het initiatief niet passend in deze omgeving.

Behoefte aan woonruimte

In de gemeente Moerdijk is grote behoefte aan woonruimte voor werknemers uit het buitenland. Veel personeelsleden wonen nu op camping, maar dat ziet het gemeentebestuur liever niet. Toch is het college terughoudend met het aanwijzen van grootschalige woonlocaties voor arbeidsmigranten. Eerder ketste een plan voor 600 arbeidsmigranten op camping Bovensluis in Willemstad al af. Gemeenten in West-Brabant hebben onderling afspraken gemaakt over het huisvesten van deze doelgroepen.

Werkzaam in hele gemeente

Arbeidsmigranten werken in de hele gemeente. Zij werken veelal op industrieterrein Moerdijk, maar ook op het platteland. Daar werken zij onder meer op aardbeienvelden. De meeste arbeidsmigranten komen uit Oost-Europese landen. Velen komen tijdelijk, maar een grote groep blijft in Nederland wonen. Vaak komen ze dan met hun gezin.[l]