Waakvlambegeleiding kan bestaan uit een periodiek bezoek. FOTO SHUTTERSTOCK
Waakvlambegeleiding kan bestaan uit een periodiek bezoek. FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

Waakvlambegeleiding wordt uitgebreid

MOERDIJK - De gemeente Moerdijk gaat de waakvlambegeleiding uitbreiden. Deze vorm van zorg is er op gericht om een oogje te houden op kwetsbare personen die geen reguliere behandeling meer krijgen. "Toch is het belangrijk om cliënten in beeld te houden. Zo voorkom je escalatie", geeft wethouder Eef Schoneveld aan.

DOOR MONIQUE JANSEN

De waakvlambegeleiding wordt al een paar jaar op kleinschalige wijze toegepast. Dit jaar start voor het eerst een pilot met de 'waakvlam plus'. Dat houdt in dat kwetsbare cliënten monitoring krijgen. Medewerkers van zorginstellingen hebben dan op lage frequentie contact met de zorgvrager. "Cliënten zijn dan zoveel mogelijk zelfredzaam, maar kunnen terugvallen op hulp als dat nodig is. En de begeleider kan de zorg sneller opschalen als dit nodig is. Dat is vooral belangrijk bij moeilijke momenten en onverwachte situaties", legt Schoneveld uit. Op dit moment krijgen zestien personen in de gemeente waakvlambegeleiding. 207 cliënten ontvangen reguliere begeleiding om zelfstandig te wonen. Daarnaast vallen nog 61 personen in de laatste categorie waarbij ze nog uitgebreidere ondersteuning krijgen.

'Zorg kan snel worden opgeschaald'

Sneller zelfstandig leven

Moerdijk werkt in dit project samen met vijf andere gemeenten. De komende tijd selecteren de lokale overheden zestig cliënten die voor een bepaalde periode 'Waakvlam Plus' krijgen. Zorgaanbieders en Wmo-consulenten bepalen welke personen in aanmerking komen voor de proef. Hulpverleners krijgen voor deze proef een hogere vergoeding dan voor de huidige 'Waakvlam' geldt. Hiermee wordt het voor zorginstanties aantrekkelijker om op waakvlam-basis te werken. "We verwachten dat cliënten daardoor sneller de stap naar zelfstandigheid maken, omdat de reguliere begeleiding voor hen niet past. Deze mensen hebben al veel doelstellingen bereikt, waardoor ze minder ondersteuning nodig hebben. Vanuit de huidige waakvlam kunnen we hen niet genoeg begeleiding bieden. Daarom is dit een veelbelovend project. We laten de cliënt in zijn eigen kracht", vindt Schoneveld.

'Cliënt in eigen kracht laten'

Begeleiding is maatwerk

Het nieuwe project betekent voor elke cliënt maatwerk. De begeleiding kan op veel manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld met een telefoontje, beeldbellen of een WhatsApp-bericht. Ook een bezoek aan huis behoort tot de mogelijkheden. Een cliënt kan uit zichzelf een vraag stellen op het moment dat er moeilijkheden zijn. Veel klanten komen in aanmerking bij voor deze nieuwe vorm van begeleiding. "Waakvlambegeleiding is er voor alle soorten beperkingen, dus voor cliënten met een verstandelijke beperking, psychiatrische kwetsbaarheid, geheugenproblemen of lichamelijke klachten", somt Schoneveld op. Het moeten wel mensen zijn die grotendeels zelfredzaam zijn en waarbij uitsluitend 'een vinger aan de pols' nodig is.

'Zeven zorgaanbieders aan de slag'

Hoge verwachtingen

De pilot duurt in totaal een jaar. Als blijkt dat het project met 'Waakvlam Plus' is, volgt inbedding in de aanbesteding voor zorg in 2021. Schoneveld heeft in ieder geval hoge verwachtingen: "Dit is een nieuwe vorm van begeleiding waarbij cliënten toch kunnen terugvallen op hulp. Het is voor hen belangrijk dat zij weten waar zij terecht kunnen als ze het moeilijk hebben", vindt Schoneveld. Op deze manier voorkom je dat een cliënt weer van voren af moet beginnen. Zeven zorgaanbieders gaan dit jaar aan de slag met 'Waakvlam Plus'. De andere instellingen blijven wel de huidige 'waakvlam' aanbieden. Dat zijn in totaal zestig aanbieders.[l]

Samenwerking

De gemeente Moerdijk werkt voor de Wmo samen met vijf andere gemeenten. Dat zijn Halderberge, Rucphen, Etten-Leur, Zundert en Roosendaal